Brunswijk: “Ruim SRD 28 miljoen aan telefoonrekening achtergelaten”

Vicepresident Ronnie Brunswijk. Foto: CDS
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

7 Augustus 2020 06:03

Voor mij lezen

Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft een overzicht gepresenteerd aan het parlement wat er is aangetroffen op het Kabinet van de Vicepresident. Bij Telesur heeft de staat een openstaande rekening van SRD 27,2 miljoen. Uit de cijfers blijkt dat het vorige kabinet vanaf 2016 geen telefoonrekeningen heeft betaald. Bij Digicel moet een rekening van SRD 872.000 nog worden betaald.

Voorts zijn er ook openstaande rekeningen voor goederen en diensten. Voor de levering van airco’s vanaf 2017 moet een bedrag van SRD 108.000 nog betaald worden. Er zijn ook meubels en andere kantoorbenodigdheden aangeschaft, waarvoor SRD 105.000 nog niet is gestort op de rekening van de leverancier.
Bij het Staatsziekenfonds (SZF) is een rekening van 2019 van meer dan SRD 633.000 nog niet betaald. Uit gegevens van het Cebuma blijkt dat er 247 personen op de loonlijst staan van de vp.

Vanaf augustus 2018 tot juni 2020 zijn er 86 personen in dienst genomen. Dit varieert van een tijdelijke tot vaste aanstelling op basis van arbeidsovereenkomsten. De informatie over deze aanstelling is nog niet binnen, hield Brunswijk het parlement voor. Voorts zijn er negentien consultants in dienst genomen. Hun inkomen varieert tussen de SRD 9.000 en 24.000. De vp legde ook uit dat de omschrijving van deze contracten niet duidelijk is en hierover er een inventarisatie gaande is. Vanaf 16 juli hebben vele personeelsleden zich aangemeld op het kabinet, die niet bekend waren. Zeker voor honderd medewerkers zijn er geen taakomschrijvingen.

Vicepresident Brunswijk liet verder doorschemeren dat er zeven wagens zijn verkocht via het ministerie van Openbare Werken. Intussen zijn er vier beschikkingen van deze auto’s teruggevonden, terwijl drie nog zoek zijn. Hij stelde dat het niet duidelijk is of er meer voertuigen zijn. Uit inventarisatie blijkt dat er apparatuur ter waarde van SRD 200.000 is overgedragen aan het Nationaal Informatie Instituut. Daarnaast zijn er tientallen computers, iPads en laptops verdwenen.

Op alle etages ontbreken er meubels. Er zijn zelfs opdrachten gegeven om de meubels op de eerste etage af te schrijven zelfs toen de president en vicepresident zijn geïnstalleerd. Op het Kabinet van de Vicepresident is er bovendien geen afdeling Interne Controle. Brunswijk merkte op dat hij samen met zijn team bezig is om zo’n afdeling op te zetten. Over de status van het gebouw had de vicepresident geen goed woord. Het gebouw is er slecht aan toe. Er is op elke etage sprake van slecht onderhoud. Bij elke regenval is er sprake van lekkages.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel