Minister Somohardjo: “Zelfs gezinnen hebben contracten bij Biza”

Biza-minister Bronto Somohardjo. Foto: NII
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

7 Augustus 2020 01:20

Voor mij lezen

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (Biza) heeft gisteren tijdens de parlementsvergadering wat zaken uit de doeken gedaan, die hij bij zijn aantreden heeft aangetroffen. Binnen twee jaar zijn er 4.500 nieuwe medewerkers in dienst genomen op dit departement. Dit ministerie dat voorheen SRD 100 miljoen moest uittrekken voor het uitbetalen van salarissen, wordt middels de aanstelling van de 4.500 nieuwe werkers met nog SRD 300 miljoen extra belast, zei de bewindsman. Hij vindt dat de werkzoekenden niet kwalijk genomen kunnen worden, omdat ze een baan nodig hebben.

De bewindsman stelt zijn voorganger Mike Noersalim verantwoordelijk voor het gevoerde beleid. Bovendien kan Noersalim ook verweten worden van het creëren van een financieel slechte situatie op het ministerie. Naast het aantrekken van duizenden ambtenaren, hebben zich ook andere zaken voorgedaan die het daglicht schuwen.

Gezinscontracten
Zo zouden er in de achterliggende periode vierhonderd zogeheten ‘lege contracten’ zijn gesloten. Contracten op basis van arbeidsovereenkomst (ao) die de staat SRD 500.000 tot SRD 20 miljoen kosten. De Biza-topman zei verder dat uit de inventarisatie ook is gebleken dat hele gezinnen contracten hebben lopen bij het departement. “Man, vrouw en kind. En indien het huisdier van het gezin ook de mogelijkheid zou hebben voor het aangaan van een contract, dit zeker ook gebeuren.”

Frauduleuze handelingen
Zelfs frauduleuze handelingen hebben zich voorgedaan op het ministerie. Zo heeft de bewindsman een brief van 18 mei 2020 onderschept, afkomstig van de gewezen minister van Financiën Gillmore Hoefdraad. In deze brief zou melding gemaakt zijn van het inloggen in het systeem van het ministerie van Financiën vanuit Biza. Dit zou hebben plaatsgevonden op de HRM-afdeling bij Biza. Minister Somohardjo hield het parlement verder voor dat hier om ernstige fraude gaat. Door tussenkomst van het ministerie van Financiën is inmiddels een Clad-onderzoek ingesteld.

Er hebben zich vervelende zaken voorgedaan. Vanaf oneigenlijke benoemingen tot bevorderingen die niet conform de Fiso-regelingen zijn gegaan. Ook het toekennen van hoge bezoldigingen die niet corresponderen met de schaalindeling en hoge bedragen aan overwerk vanaf SRD 60.000 die oplopen tot SRD 100.000. Alsof dit niet kwalijk genoeg is, worden de bedragen onder de zogeheten ‘code 99’ geplaatst voor het ontduiken van belasting. De Biza-minister noemt deze zaak zorgelijk.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel