PARAMARIBO - De Surinaams-Nederlandse neurochirurg Dharmin Nanda heeft vorige week op verzoek van een echtgenoot in Suriname diens vrouw aan een zeldzame hersenaandoening geopereerd. Het gaat om een hersenbloeding uit een gebarsten zwakke plek in een slagader die de hersenen van bloed voorziet. “Zulke patiënten moeten zo snel mogelijk worden geholpen, anders bestaat het risico dat ze overlijden of blijvend ernstig letsel overhouden”, zegt de chirurg aan de krant. De operatie is vorig weekeind succesvol uitgevoerd in het het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) dat hiervoor speciale toestemming gaf.
Nanda kwam met een speciaal voor deze ingreep samengesteld team bestaande uit een collega neurochirurg, operatiekamer verpleegkundige en een anesthesist en nam ook veel eigen instrumentarium mee. "Voor deze bijzondere operatie wilde ik niets aan het toeval overlaten en besloot naast mijn eigen mensen ook eigen materiaal mee te nemen. Van het AZP kreeg ik toestemming om deze bijzondere high risk operatie op humanitaire basis uit te voeren en de patiënt een week te observeren en te begeleiden bij de revalidatie. De neurochirurgen van het AZP zullen haar daarbij verder steunen, met af en toe digitale begeleiding van mij." Die revalidatie kan lang duren.
Al zaterdag 25 juli, een de dag na aankomst in Suriname voerde Nanda de operatie uit. "Eenmaal bezig met opereren ben je in opperste staat van concentratie. Je vergeet locatie en tijd volkomen. Ik merkte als het ware niet dat ik in een operatiekamer in Paramaribo stond, hoewel opereren in Nederland anders is dan in Suriname." De chirurg behoort tot de groep van ruim honderd vakgenoten in Nederland. Hij werkt in het Isala Ziekenhuis in Zwolle.
De in Suriname geboren Nanda staat open voor samenwerking met de gezondheidszorg in Suriname. "Ik heb nooit de intentie gehad om me hier te vestigen, maar wil wel mijn bijdrage leveren aan de neurochirurgie in de vorm van scholing, zoals seminars, om de collega's te helpen up to date te blijven in het vakgebied. Dat is inherent aan het beroep van een neurochirurg. Die moeten zich altijd bijscholen."
De medische specialist wilde zich niet uitgebreid uitlaten over de vraag of hij een groot verschil merkt tussen de zorg in Suriname en die Nederland. "Ik kan niet zeggen beter of slechter. Het is wel anders, bijvoorbeeld hoe de communicatie tussen de patiënt, familie en zorgverleners verloopt. De omstandigheden waaronder en middelen waarmee wordt gewerkt zijn anders en dat valt moeilijk te vergelijken."
Neurochirurgie is een innovatief vak, legt hij uit. "Ik zie weinig tot geen mogelijkheden voor bijscholing in Suriname. Maar wat niet is, kan altijd komen." Hij wijst op het nut van een elektronisch patiëntendossier, dat in Suriname nog niet is ingevoerd. "Dat geeft continuïteit in de zorg en voorkomt problemen bij het overdragen van een patiënt."
Over zijn band met Suriname: "Ik ben er geboren en getogen en ken het land goed. Mijn ouders en broers wonen er nog." Nanda begon zijn studie Geneeskunde in 1989 in Suriname. Halverwege het tweede studiejaar vertrok hij naar Nederland waar hij de studie hervatte aan het Erasmus Medisch Centrum (MC) in Rotterdam. Hij specialiseerde zich in de neurochirurgie in het Radboud MC in Nijmegen. "Ik vond het niet erg om opnieuw te beginnen. Ik wist vanaf het begin al dat ik neurochirurg wilde worden en zo geschiedde na een lange adem."
Eind 2006 studeerde hij af. Maar daar bleef het niet bij. Hij volgde de super specialisatie in de vasculaire en schedelbasis neurochirurgie en behaalde in Parijs een master in neuro-vasculaire ziekten. Dokter Nanda is zondag in Nederland teruggekeerd.