COLUMN: Hersenloos handelen

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

24 Juli 2020 14:00

Voor mij lezen

De wijze waarop sommige mensen de laatste weken in binnen- en buitenland over de ontwikkelingen in Suriname praten, is gelijk aan de Akanswari. De naam van een grote tankwagen die dagelijks de stront ophaalt. Burgers, politieke voor- en tegenstanders smijten naar lieve lust met onethische informatie, fakeberichten en spelen voor eigen rechter. Verkwanselen normen en waarden en hoereren openlijk met opkomend racisme. Als het maar beschadigt en voor onrust zorgt. Er wordt geen rekening gehouden met wet en recht.

Met je mobieltje een woning filmen, het op social media plaatsen en zeggen dat een speciale eenheid bezig is gestolen apparatuur van een ministerie uit die woning terug te halen, is ronduit belachelijk. Zonder zelfs het bewijs daarvan in beeld te brengen. Ook ik geloofde het in eerste instantie. Tegen de maker moet aangifte worden gedaan wegens smaad. Het politiekorps heeft al weer de handen vol aan het eigen nest.

Het is niet de eerste keer en vaker besproken dat er foto's rondgaan van de plaats delict terwijl alleen wetsdienaren ter plekke waren. Beelden van afgehakte ledematen van verkeersslachtoffers, misvormde of verrotte overledenen, levert zonder meer geld op. Wanneer houdt dit op en eindelijk zodanig aangepakt, dat geen enkele diender durft om met een privé mobieltje te filmen. Die zijn (als het goed is) tijdens de dienst toch opgeborgen in een kastje?

Recent is de video van de vermoorde Chenel van der Bok viraal gegaan. Het zal je kind maar wezen dat kwetsbaar in haar naaktheid en dood, ten toon wordt gesteld alsof het hier om een vleeskeuring gaat. Ik hoop ook echt dat men onderzoekt wie zich heeft verrijkt met andermans leed. De moraliteit in het land loopt steeds verder terug.

Nu met de coronapandemie en het economisch bankroet, doet het racisme weer openlijk zijn intrede. Via de app kreeg ik een foto van dertien jonge vrouwen en drie jongemannen. Allen kinderen van vicepresident Brunswijk. Het zou om zijn mooiste kinderen gaan uit een nest van 32. Het ingesproken commentaar bij de beelden is: "Dit zijn de mooiste dochters van Ronnie. Den wan die abi botronoso nanga bigi kumba heeft hij geen foto's van gemaakt". Volgens deze persoon heeft vp Brunswijk zijn kinderen die ooglijk, jarajara en geschoold zijn, bij elkaar gehaald voor de betreffende foto.

Van gelijke strekking is de kritiek van enkele Hindostanen in Nederland op de recent gehouden benefietactie voor Suriname. Ronduit racistisch. De term 'hersenloze berichten', die deze week in een andere context is gebruikt, is wat mij betreft ook hier op z'n plaats. En nu is er een kersverse nieuwe regeerploeg nadat er hard voor is gevochten. Maar omdat er een Hindostaan, marron, creool en Javaan aan het roer staan, is het een voedingsbodem voor polarisatie gevoed met racisme.

Want hoewel Santokhi al vijf jaar in de hervorming van zijn partij zit, is er nog steeds een Hindostaanse achterban die de transformatie niet volledig omarmt. Brunswijk is Aucaans, wil zich inzetten voor elke Surinamer maar krijgt de vraag hoe het zit met de Saamaka, Paamaaka, Matawai, Kwinti, Aluku alsof die geen Surinamers zijn. Rusland heeft het voor zijn kiezen met de stadscreolen. Volgens mij is deze gemengde groep al het meest geïntegreerd in alle etnische groepen. Klaarblijkelijk niet goed genoeg want het heeft geen extreme zetelwinst opgeleverd. Somohardjo lijkt een inhaalslag te willen maken.

Surinamers werken al 157 jaar aan etnische integratie, 45 jaar aan zelfstandigheid en een eigen identiteit. Onze etnische afkomst wordt langzaam minder relevant en we zijn onderweg. Laten we dan ook waakzaam blijven en emotioneel racisme ver achter ons laten.

bijlhoutdwt@hotmail.com

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel