COMMENTAAR: Handhaving coronaregels

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

24 Juli 2020 12:00

Voor mij lezen

MET DE TOENAME van het aantal coronagevallen de afgelopen periode schijnt Suriname langzaam maar zeker af te stevenen naar ‘code paars’, waarbij verspreiding van de ziekte niet te beheersen is. Het aantal doden ligt nu al op 23 en het totaal aantal besmettingen racet richting dertienhonderd. Suriname is op dit stuk buurland Guyana al ver voorbij gestreefd.

Eerder in de week rapporteerden de autoriteiten tijdens een persupdate dat de Covid-19-pandemie in het land aan het groeien is. Tussen 25 mei en 21 juni daalde het aantal besmette gevallen dat er landelijk bij kwam gestadig. Echter, na 22 juni ging het met rasse schreden omhoog. Op basis van deze trend werd gesteld dat het aantal besmette gevallen om de vijf dagen meer wordt, wat volgens epidemioloog Krishnadath betekent dat de epidemie aan het groeien is in Suriname.

Ook merkte ze op dat er een verschuiving van de besmetting van Paramaribo-Noord naar het zuiden van de hoofdstad is waar te nemen. Infectioloog Stephen Vreden riep de samenleving op om gezamenlijk verantwoordelijk om te gaan. "Indien we COVID-19 daadwerkelijk willen aanvechten, dan dient iedereen die symptomen krijgt spoedig contact op te nemen met 178 of in contact te treden met de huisarts", stelde hij.

De situatie is van dien aard dat de regering zich vrijdag in een speciale vergadering over de coronacrisis zal buigen. Donderdag gaf de minister van Volksgezondheid al een schot voor de boeg: er komen verscherpte maatregelen. Er zal ook strenger worden gelet op de naleving van de regels. Minister Ramadhin noemde de situatie zelfs "dreigend". Het is volgens de bewindsman van groot belang dat mogelijk besmette mensen worden opgespoord, getest en geïsoleerd en dat contacten worden onderzocht. Specifieke gebieden waar serieuze infectiebronnen schijnen te zijn, zullen meer aandacht krijgen. Met name de oostgrens, de goudvelden en grensgebieden in Paramaribo en Wanica. Personen in deze gebieden zullen laagdrempelig worden getest.

Ook zal worden getracht het gedrag van de burgerij op een positieve manier te beïnvloeden, zodat zij zich houdt aan de regels van de beleidsmakers en de internationale gezondheidsorganisaties. "Als wij niets doen en ons gedrag niet veranderen, zullen wij ook besmet raken. Uw gedrag en het naleven van de maatregelen zullen het risico dat u COVID-19 oploopt, verminderen", aldus minister Ramadhin. En juist daar wringt de schoen.

De vraag rijst in hoeverre al is geëvalueerd of onderzocht of de tot nu toe toegepaste communicatiemethoden en kanalen wel effectief genoeg zijn om de gehele samenleving te bereiken. Is ook gemeten welke maatregelen wel en niet hebben geleid tot afvlakking van de besmetting in bepaalde gebieden? Indien de antwoorden op deze vragen niet bekend zijn, zal het vechten tegen de bierkaai blijven. Het zal blijven bij probeersels op hoop van zegen.

Dat handhaving van de regels te wensen overlaat, is alom te zien in de samenleving. Bijna nergens schijnen burgers het samenscholingsverbod op maximaal vijf personen nog na te leven. Ook de sanitaire voorzieningen bij publieke plaatsen blijken niet eenduidig te worden getroffen, met als gevolg dat burgers zich ook bloot stellen aan mogelijk besmettingsgevaar. Zolang handhaving te wensen overlaat, zullen van overheidswege getroffen maatregelen niet het gewenste effect blijken te hebben.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel