Tweede cyclus niertransplantaties uitgesteld

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

24 Juli 2020 09:57

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Door de coronacrisis is de tweede cyclus niertransplantaties in het tweede kwartaal van dit jaar uitgesteld. “We konden niet verder gaan omdat je bij niertransplantatie IC-bedden moet reserveren”, vertelt Priya Gopalrai, voorzitter van de Niertransplantatiecommissie, aan de Ware Tijd.

Ook is de patiënt tijdens het proces extra gevoelig voor infecties, omdat het immuunsysteem daalt. Ze benadrukt dat de veiligheid van de burger voorop wordt gesteld. In augustus vorig jaar is in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo de eerste niertransplantatie in Suriname succesvol uitgevoerd. Zowel de donor als de ontvanger van die nier maakt het goed.

Gopalrai kan geen exact aantal mogelijke ontvangers noemen, maar het zouden er deze keer in elk geval meerdere zijn. Er hebben zich potentiële donors gemeld en ook mogelijke ontvangers zijn bekend. Beide groepen moeten nog wel worden gescreend. In de tweede groep zitten veel jonge mensen. "Vooral voor hen zou niertransplantatie veel kunnen betekenen. Het zijn mensen die willen studeren en iets kunnen worden in de maatschappij. We hebben er alles aan gedaan om ze te helpen, maar vanaf maart hebben we de coronacrisis."

Door deze ontwikkeling is niet te zeggen wanneer de transplantaties doorgaan. Wel gaat de begeleiding van patiënten en donoren door. De voorzitter benadrukt de noodzaak hiervan. "Een nier doneren is een emotionele zaak, maar ook een heldendaad." De niertransplantatie is een goede vervanger voor nierdialyse. Het verhoogt niet alleen de kwaliteit van het leven, financieel gezien bespaart het zowel de patiënt als de overheid veel geld.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel