Ex-minister: “Mike Noersalim is geen landrover”

Mike Noersalim. Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

24 Juli 2020 09:30

Voor mij lezen

“Mike Noersalim is geen landrover, ik heb geen enkele grond toegeëigend,” zegt de voormalige minister van Binnenlandse Zaken (Biza), die de laatste twee weken voor de regeringswisseling als vervanger aanzat op het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), nu ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer. Voor zijn aftreden als minister heeft hij beschikkingen getekend voor percelen, die deel zijn van de Cultuurtuin.

Milieuactivisten en Rotarians hebben aan de bel getrokken toen ze merkten dat men daar plotseling aan het ontbossen was. Noersalim maakt duidelijk dat bij het tekenen van de stukken hij niet wist dat het om de Cultuurtuin ging. De stukken zijn door de deskundigen en personeelsleden van het ministerie gepresenteerd als dossiers die de laatste fase voor uitgifte nog moeten doorlopen, te weten een handtekening van de minister. Bij het presenteren van de stukken is het overgebracht als plantage Wolffenbuttel. De bedoeling was om lopende projecten af te ronden en daarbij rekende de ex-minister op de deskundigheid van de mensen die daar jaar en dag aanzitten.

Noersalim maakt duidelijk dat hij daar slechts twee weken aanzat en op basis van vertrouwen zaken heeft getekend. Daarnaast stond bij de stukken dat het om grond gaat die niet geregistreerd is en ook vrij domein. Het ging eveneens om dossiers die sinds vorig jaar in voorbereiding waren. De ex-minister verwijst naar een landmeterskaart die vorig jaar is opgemaakt. “Ik zat vorig jaar niet daar aan als minister,” voegt hij eraan toe. Hij zag niets fout aan de stukken die hij tekende.

De voormalige minister benadrukt dat men niet van hem kan verwachten dat hij binnen twee weken tijd het ministerie kan doorlichten. Hij zat er ampertjes twee weken aan en heeft getekend wat hem voorgeschoteld werd en geeft toe dat hij niet alle decreten heeft gelezen, omdat hij ook zaken bij het ministerie van Biza moest afronden. Noersalim maakt ook duidelijk dat hij absoluut geen verkavelaar is en geen enkel terrein verkaveld heeft.

Verder heeft hij ook zijn handtekening geplaatst voor de uitgifte van concessies. Hem werd voorgehouden dat het gaat om verlengingen en aanvragen die al lang klaarliggen om getekend te worden. Noersalim benadrukt dat toen hem gevraagd werd om daaraan te zitten, hij niets erachter zocht omdat de toenmalige president Desi Bouterse, op hem een beroep had gedaan.

Het beleid van regering Bouterse was erop gericht om zoveel mogelijk mensen tegemoet te komen met het beschikbaar stellen van een huis en perceel of een perceel waar de mensen zelf op kunnen bouwen. Noersalim betreurt het dat zijn naam zo door het slijk wordt gehaald, terwijl hij gewoon heeft gehandeld op basis wat aan hem werd gepresenteerd.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel