Del Prado: “Alleen koorts hebben, is geen bewijs van COVID-19”

Arts en publieke gezondsheidszorg deskundige Ruben del Prado
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

24 Juli 2020 08:00

Voor mij lezen

Het houden van anderhalve tot twee meter afstand van mensen, waar je niet mee samenwoont; het dragen van mond-neusbedekking wanneer het houden van deze afstand niet mogelijk is en frequent jouw handen wassen met water en zeep, behoren tot het ‘nieuwe normaal.’ Daarbij schijnt er iets nieuws bijgekomen te zijn, want bij het willen binnenstappen van winkels, kantoren en bedrijven is het opmeten van de temperatuur op veel van deze plaatsen verplicht. Bij een gemeten temperatuur, hoger dan 36.7 graden Celsius, worden mensen niet toegelaten.

Arts en publieke gezondheidszorgdeskundige en directeur van Dek’ati International NV, Ruben del Prado, zegt desgevraagd aan Suriname Herald dat het hebben van koorts alleen absoluut geen bewijs is van COVID-19. Hij voegt eraan toe dat er zoveel andere ziekten zijn, waarbij koorts een van de verschijnselen kan zijn. “Een lage temperatuur wil niet zeggen dat je geen COVID-19 hebt en een hoge temperatuur wil niet zeggen dat je wel COVID-19 hebt. Daarbij is het ook belangrijk je te realiseren, dat de mensen, die buiten deze gebouwen de temperatuur meten, geen gezondheidswerkers zijn en dus ook geen diagnoses mogen stellen.”

Onzin
Het SARS-CoV-2-virus kan een aantal ziekteverschijnselen geven, waarvan Del Prado als belangrijkste noemt koorts, vermoeidheid en een droge hoest. Daarnaast kunnen ook lichaamspijnen, diarree, hoofdpijn, keelpijn, smaakverlies en in ernstige gevallen pijn op de borst en kortademigheid optreden. “Personen zonder een medische achtergrond moeten op basis van een van de mogelijke symptomen van COVID-19 dus geen mensen verbieden om ergens naar binnen te gaan. Aan de andere kant kan het wel een bedrijfsbeleid zijn dat er geen koortsige, hoestende mensen naar binnen mogen om de transmissie van allerhande virussen en andere ziekmakende organismen te voorkomen. Dat is een ander tori. Maar om dan te zeggen dat die mensen COVID-19 hebben is onzin. ”

Nog meer onzin
Nog meer onzin, zegt Del Prado, is dat er mensen proclameren dat de straling van het externe temperatuurmeting apparaat, de zogenaamde infrared gun, hersenbeschadiging kan geven.” Het apparaat stuurt helemaal geen stralen uit. Het ontvangt alleen de warmtestraling van jouw voorhoofd of van de omgeving rond jouw oren. Het rode lichtje is alleen bestemd om juist te kunnen richten op het voorhoofd of op een oor om de temperatuur daar op te kunnen vangen.” Belangrijk is hierbij te herinneren, dat uit het voorgaande valt te begrijpen, dat het apparaat zinloos is om COVID-19 te diagnosticeren of uit te sluiten.

Ricky Stutgard, geeft u alstublieft voedingsadviezen!
Voedseltechnoloog Ricky Stutgard houdt, ondanks dit alles, vol dat het opmeten van de temperatuur aan het hoofd, met een infrarode temperatuurmeter, schadelijk is voor de hersenen. “Meneer Stutgard, mijn collega’s viroloog Stephen Vreden, huisarts Sandra Goedhoop en ik, alsook anderen in ons beroep, hebben via verschillende media aangegeven, dat uw informatie niet klopt en mogelijk juist voor paniek zorgt. U bent voedseltechnoloog en ik denk dat het belangrijk is om in het Suriname van vandaag goede voedingsadviezen te geven. Noem dingen die mensen moeten eten of noem een aantal essentiële voedingsstoffen op, die betaalbaar aanwezig zijn in Surinaamse producten en zeg hoe ze bereid moeten worden om de voedingswaarde te behouden. Dat is wat wij van u nodig hebben,” zegt Del Prado.

De eigen verantwoordelijkheid is het allerbelangrijkste
Dokter Del Prado benadrukt dat bij de aanpak van COVID-19 de eigen verantwoordelijkheid van mensen het allerbelangrijkste is. “Als je koorts hebt, hoest en niest: Tan na yu oso!” Hij herinnert er ook aan dat de enige manier om vast te stellen, dat iemand besmet is met het COVID-19-virus, een swab is uit de neus- en keelholte, voor een PCR-test.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel