Voorbereidingen herstart Rosebel begonnen

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

21 Juli 2020 00:00

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Bij Rosebel Gold Mines zijn de voorbereidingen in volle gang om een herstart te maken. De bond en directie bij het bedrijf kwamen daarover tot een akkoord na interventie van de Bemiddelingsraad voor geheel Suriname. Daarvoor waren verschillende gespreksmomenten nodig. De partijen konden eerst geen overeenstemming bereiken over de te nemen maatregelen die de herstart mogelijk moesten maken.

Bondswoordvoerder Otmar Biswane om een reactie gevraagd, zegt tegen de Ware Tijd dat de persstilte die partijen hadden afgesproken nog niet is opgeheven. Vanuit de kant van de directie wil communicatievrouw Sharmila Jadnanansing slechts kwijt dat het bedrijf spoedig nadere informatie zal verstrekken. Volgens het persbericht van de Bemiddelingsraad zouden partijen maatregelen treffen zodat maandag de werkzaamheden konden worden hervat.

Het goudbedrijf is ruim een maand gesloten geweest nadat aanvankelijk één medewerker met Covid-19 besmet raakte. Nadat het bekend werd, legden de arbeiders op 12 juni het werk neer. Er werden daarbovenop door de directie en de bond over en weer verwijten geuit over onder meer nalatigheid die tot onveilige gezondheidssituaties op de plant zou hebben geleid. Als om die verwijten extra aan te dikken raakte met ongeveer honderd zieken, bijkans een vijfde deel van de werknemers van het bedrijf besmet.

De Bemiddelingsraad voor geheel Suriname zegt te hebben geprobeerd de kwestie over de uitbetaling van de salarissen over de niet gewerkte periode middels overleg met partijen op te lossen. Echter, de Rosebel Gold Mines Werknemersorganisatie heeft benadrukt dat het een rechtsgeschil is dat buiten de competentie van de Bemiddelingsraad valt om vast te stellen of er sprake is van een staking, werkneerlegging of beraad.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel