Stutgard waarschuwt tegen ongecontroleerd gebruik lichaamsthermometer

Ricky Stutgard. Foto: collectie Stutgard
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

21 Juli 2020 00:00

Voor mij lezen

Voedseltechnoloog en microbioloog Ricky Stutgard waarschuwt tegen het ongecontroleerd gebruik van de thermometer, waarmee de lichaamstemperatuur gemeten wordt. Sinds de COVID-19-besmetting in Suriname is het gebruik van de thermometers toegenomen. Om toegang te krijgen tot handelszaken, winkels, banken, kantoren en andere publieke plekken is het opmeten van de lichaamstemperatuur verplicht. Stutgard vindt dat er op dit moment geen controle is bij het binnenhalen van medisch apparatuur.

Deskundigen zeggen dat de infrastraling niet schadelijk is voor de gezondheid van de mens. De microbioloog vraagt zich af sinds wanneer de mens iets heeft gemaakt dat niet schadelijk is voor de mens. De vraag is hoeveel keer een persoon in contact kan komen met zo’n apparaat. Tot op dit moment is niet duidelijk welk merk van dit medisch apparaat wel of niet goed is. Daarnaast is de vraag ook of het apparaat wordt geijkt en of het gebruik van deze apparatuur niet schadelijk is voor de gezondheid. Hij vraagt zich af welk apparatuur de mens ooit heeft gemaakt, die niet schadelijk is voor de mens.

Het is een medisch apparaat en de Vereniging van Medici in Suriname en het ministerie van Volksgezondheid zouden richtlijnen moeten geven over het gebruik van deze apparatuur. In het buitenland is het duidelijk onder welke omstandigheid deze apparatuur functioneert. In sommige gevallen worden mensen onnodig hier opgehouden.

Op sommige plaatsen zie je dat mensen geen toegang kunnen krijgen, omdat de persoon bij het opmeten een lichaamstemperatuur heeft van rond de 37 graden. Als iemand deze lichaamstemperatuur heeft wil dat nog niet zeggen dat de persoon koorts heeft. Iemand die in de zon heeft gelopen of zich gehaast heeft zal zonder meer een hoge temperatuur hebben. Hij pleit voor beter advies vanuit de officiële instanties en dat er richtlijnen worden gegeven.

Stutgard pleit ook ervoor dat de apparatuur niet op het hoofd van de mensen gericht wordt, maar liever op hun hand. Hoewel nog niet is gebleken dat personen door het richten van de apparatuur op hun hoofd gezondheidsklachten krijgen, vindt hij dat er niet moet worden gewacht totdat iemand zulke klachten heeft voordat gekeken wordt of het apparaat veilig genoeg is of niet.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel