Arbeiders FAI rekenen op behoud bacove-industrie

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

20 Juli 2020 18:33

Voor mij lezen

NIEUW-NICKERIE - Arbeiders van het bacovebedrijf FAI in Nickerie willen dat de Bacoven Arbeidersbond Nickerie om de tafel gaat met de regering om de problemen te bespreken en op te lossen. "We verwachten dat wat de VHP ons had beloofd tijdens de verkiezingscampagne wordt uitgevoerd", zegt Jonhy, een werknemer die zijn familienaam liever niet noemt. Volgens hem zijn de problemen in de afgelopen 25 jaar nooit zo groot geweest.

Hij zegt dat de arbeiders vertrouwen hebben in minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Vakbondsvoorzitter Dayanand Dwarka zegt dat de bewindsman zeker een visie heeft over hoe de zaak aan te pakken. Hij zei dat net als de rijstsector ook de bacove-industrie belangrijk is voor het district en voor Suriname. "We hebben nog geen gelegenheid gehad om met de nieuwe bewindsman van gedachten te wisselen, maar gaan ervan uit dat de minister de problematiek van de bacovesector kent."

De vakbondsleider stelt dat tijdens de verkiezingscampagne VHP-voorzitter en nu president Chandrikapersad Santokhi had gewezen op het belang van de bacovesector. De vakbond gaat ervan uit dat het beleid erop gericht zal zijn de arbeidsplaatsen veilig te stellen. "We staan open om samen met de nieuwe beleidsmakers na te gaan hoe wij uit de problemen kunnen geraken. Wij zijn wat dat betreft heel positief gestemd en gaan ervoor."

De vakbond wil niet dat het bedrijf verloren gaat. "We geven de minister alle ruimte en zullen te zijner tijd met hem overleggen, want wij weten hoe het bedrijf in deze situatie terecht is gekomen." Dwarka zegt dat er een goede evaluatie moet komen "en middels een strategisch plan moeten wij proberen het bedrijf successievelijk terug te brengen naar het niveau van toen, waarbij optimaal werd geëxporteerd". "Het gaat om een productiebedrijf dat gericht is op export waarmee het land de noodzakelijke dollars kan verdienen." Op dit moment wordt minder dan de helft van het beschikbare areaal beplant. "We zijn behoorlijk teruggevallen en kunnen niet op deze wijze verder gaan."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel