Twee coronagevallen onder arbeiders Newmont

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

19 Juli 2020 09:02

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Onder de nieuwe coronagevallen die de afgelopen dagen zijn ontdekt zijn er twee medewerkers van de Merianmijn van Newmont Suriname in het Paamaka-gebied. Eén van deze medewerkers, een vrouw, is opgenomen in het veldhospitaal dat in het KKF-gebouw is ingericht. De besmettingen hebben vooralsnog geen negatieve impact op de productie-activiteiten van de goudmaatschappij.

"We hadden gehoopt op nul, maar de ziekte is ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch de company kunnen binnensluipen. We hebben op dit moment wel twee gevallen", zegt Simone Verwey, waarnemend communicatie-manager bij Newmont Suriname desgevraagd aan de Ware Tijd. De goudsector is één van de economische sectoren die hard is getroffen door de coronapandemie. Zo werd de productie bij Rosebel Goldmines wekenlang stilgelegd nadat een groot aantal arbeiders besmet raakte door het COVID-19-virus.

Ook werden complete goudzoekersdorpen zoals Antonio do Brinco in het oosten van het land compleet afgegrendeld door de autoriteiten. De situatie bij Newmont Suriname is onder controle, zegt Verwey. Het eerste geval heeft zich on site, op de plant, voorgedaan. Uit voorzorg zijn aan de hand van contact tracing een aantal medewerkers naar Paramaribo waar zij onder begeleiding van het BOG in quarantaine zijn. Het tweede geval werd ontdekt bij een medewerker die na rotatie van zijn break op de werkplek was teruggekeerd.

Deze persoon is buiten het bedrijf besmet geraakt. Om de verspreiding van de ziekte te voorkomen zijn op basis van de geldende protocollen die Newmont Suriname hanteert alle lokaties waar de besmette medewerkers zijn geweest onmiddellijk gedesinfecteerd. Ook zijn alle equipment en apparatuur op die lokaties ontsmet. Vanaf de ziekte in het land is uitgebroken wordt de temperatuur van de medewerkers twee keer per dag opgenomen. Ook zijn er in verschillende bedrijfsruimten zoals de mess hall, bar en aan de eettafels plexiglas afscheidingen aangebracht, aldus Verwey.

Zaterdag is een twintigste persoon in Suriname overleden als gevolg van het coronavirus. Op dezelfde dag passeerde Suriname het totaal aantal van duizend besmettingen. De landelijke teller staat nu op 1001 gevallen. Nog geen etmaal nadat infectioloog Stephen Vreden dit vrijdag tijdens de reguliere COVID-19 persupdate had voorspeld werd de grens van duizend positieve gevallen gepasseerd. Met 58 nieuwe positieve gevallen zaterdag steeg de barometer naar 1.001 besmettingen sinds het eerste geval op 13 maart bekend werd. Het aantal active cases bedraagt 371, 610 burgers zijn genezen, vijf liggen op de ICU, 240 zijn in quarantaine en tien kunnen niet getraceerd worden.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel