Aardbeving in Groningen

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

19 Juli 2020 02:20

Voor mij lezen

GRONINGEN - Groningen is zondagochtend opgeschrikt door een aardbeving. Daar maakt de Nederlandse krant De Telegraaf melding van. Volgens RTV Noord zijn bewoners wakker geworden door de aardbeving, die een kracht van 2,3 op de schaal van Richter had. De schok gebeurde om zeven over vier 's morgens Nederlandse tijd. Een aantal minuten daarna volgde een kleine naschok van 0,9.

Het epicentrum lag volgens het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut bij Startenhuizen. Ook dinsdag werd Groningen opgeschrikt door een relatief zware aardschok. Bij Loppersum was er toen een beving met een kracht van 2,7, de zwaarste aardbeving van het jaar in Nederland.

De bevingen worden volgens De Telegraaf veroorzaakt doordat uit de grond in Groningen gas is gepompt. In het gaswinningsgebied deden zich vorig jaar in totaal 87 aardbevingen voor. Van de bevingen hadden er elf een kracht van meer dan 1,5. Het beëindigen van de gaswinning staat gepland voor medio 2022. De zwaarste gasaardbeving in Groningen was in 2012 en had een kracht van 3,6.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel