Nederlandse Kamerleden willen herstel banden Suriname

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loadingfoto
previous De Tweede Kamerleden in Nederland vinden dat de banden met Suriname nu moeten worden hersteld met de uitverkiezing van Chan Santokhi tot president. (Foto: Ranu Abhelakh) next


"Nederland moet Suriname als oud-kolonisator niet vertellen wat zij moeten doen," laat Kamerlid Sadet Karabulut (SP) optekenen. Hij benadrukt dat van een herstel van de banden met Suriname alleen sprake kan zijn als dat gebeurt op basis van gelijkwaardigheid. Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma van D66 snapt het wantrouwen van Surinamers richting Nederland goed.

"Dat heeft te maken met het slavernijverleden, met de rol van Nederland als oud-kolonisator, maar ook vrij recent door de uitspraken die minister Stef Blok heeft gedaan over Suriname," citeert NU.nl Sjoerdsma. Twee jaar geleden, in 2018, noemde Blok Suriname een failed state waarvan de oorzaak volgens de minister van Buitenlandse Zaken in de "etnische opdeling" van het land lag.

Sjoerdsma vindt dan ook dat minister Blok nu de eerste stap moet zetten. "Surinamers hebben gelijk: Nederland heeft geen foutenvrij trackrecord."

Karabulut stelt dat juist door zijn uitspraken het de plicht van Blok is om toenadering te zoeken. "Het zal het herstel van de relatie niet vergemakkelijken, maar dan moet hij maar extra zijn best doen. Ook PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen denkt dat Blok er wijs aan doet om er bij de nieuwe Surinaamse regering op terug te komen. Blok heeft eerder zijn verontschuldigingen aangeboden, die zijn aanvaard door regering Bouterse. Maar ofschoon dit soort dingen blijven hangen, verwacht zij niet dat de uitspraken van Blok een herstel in de weg zullen staan. "Dat is niet in het belang van Nederland en ook niet van Suriname."

Van Helvert van de CDA vindt dat het goed is als de banden herstellen, maar zegt dat het niet aan Nederland is om het herstel aan Suriname op te leggen. "We moeten Suriname en Santokhi ook de tijd en de ruimte gunnen. Ik wil niet dat we als Nederland te drammerig overkomen. Laten we samen een gelijkwaardige relatie opbouwen."

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait