Verdachten drugszaak haven blijven vast

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - Het verzoek van de advocaten Irvin Kanhai en Benito Pick om de drugsverdachten Gregory S. en Marlon T. in voorlopige vrijheid te stellen is afgewezen door echter Cynthia Valstein-Montnor. Net als officier van justitie Bibian Tjin Liep Shie, vindt ze dat de ernstige bezwaren tegen dit duo nog overeind staan.

De twee mannen worden samen met medeverdachten Serge B. en Carlos P. vervolgd voor poging tot uitvoer van 731 kilo cocaine op 27 december 2019, via de Jules Sedney haven. Beide raadsmannen vinden dat er geen overtuigende bewijzen zijn tegen hun clienten. Maar volgens de rechter is het nu nog te vroeg om de verdachten naar huis te sturen. "Ik heb nog meer ruimte nodig om de zaak verder te onderzoeken", zei ze na beraad dat een half uur duurde. Tijdens de eerstvolgende zitting op 10 augustus worden opnieuw twee politieambtenaren die belast waren met het vooronderzoek gehoord. Valstein-Montnor wil ook beelden bekijken om beter zicht te hebben in de zaak.

De drugs waren verstopt in een dubbele bovenzijde van een veertig voet vriescontainer die in de eerste week van januari dit jaar vervoerd zou worden naar Belgiƫ. Door een tip werd de container aangehouden en grondig onderzocht door de politie. Het bleek dat er een extra ruimte was geconstrueerd aan de laadkist. Met ondersteuning van een speurhond is de cocaine onderschept. Ondersteuning van de brandweer was nodig om de drugs die gewikkeld was in 657 pakken vrij te krijgen.

Van wie de cocaine afkomstig was, is tot nu toe niet bekend omdat geen van de verdachten iets wil zeggen. Marlon T, de chauffeur die de laadkist naar binnen heeft gebracht, beweert dat hij de container heeft vervoerd voor ene Radjes. Wie dat is kan hij verder niet vertellen. De chauffeur zegt dat hij de container langs de Martin Luther King Highway heeft opgehaald en naar het havencomplex gebracht. Hoewel die verklaring volgens de vervolgingsambtenaar niet geloofwaardig is blijft Marlon T. daarbij. Tjin Liep Shie merkte op dat buurtbewoners nooit een container in die omgeving hebben gezien. Bovendien wijst ze erop dat de Highway in die periode werd gerehabiliteerd en dus was het mede door de dranghekken langs de weg, onmogelijk om een container daar achter te laten.

Volgens Gregory S. en Serge B., beiden securitymedewerkers van NV Havenbeheer, heeft bedrijfsrechercheur Carlos P. ze in december benaderd om hun medewerking te verlenen de container op het complex te krijgen. Ze moesten ervoor zorgen dat de vrachtwagen ongecontroleerd naar binnen ging. Die hulp is ook geboden. Op camerabeelden is te zien hoe de chauffeur zonder de gebruikelijke procedures te volgen wordt toegelaten door de twee securitymedewerkers. Volgens twee politieambtenaren die maandag als getuige zijn gehoord door de rechter, wijst alles erop dat dat er een nauwe samenwerking was tussen de vier verdachten. Dit bezwaar wordt versterkt door de meerdere app-berichten die hoofdverdachte Carlos P. heeft verstuurd naar de overige verdachten.

Ook heeft Serge B. zijn middagdienst die dag ingeruild om in de ochtend te werken bij de north gate. "Ik houd van daar dan kan ik gemakkelijk naar de winkel", verklaarde hij toen de rechter hem vroeg waarom hij speciaal daar wilde werken die ochtend. Serge B. zou voor zijn aandeel drieduizend US dollar krijgen. Gregory S. had nog niet over de betaling gesproken met Carlos P. De bedrijfsrechercheur ontkent vanaf zijn aanhouding iets van de drugs af te weten. De verklaringen tegen hem berusten naar zijn zeggen ook niet op waarheid.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait