VES-voorzitter: “We zijn internationaal een paria geworden”

Winston Ramautarsing. Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

14 Juli 2020 00:33

Voor mij lezen

Fitch Ratings heeft de kredietwaardigheid van Suriname verder teruggebracht van een C-notering naar het laagste niveau, Restrictive Default status (RD). Dit houdt in dat het land zijn schulden in buitenlandse valuta al een of meer keren niet heeft kunnen betalen, maar dat de wil om terug te betalen aanwezig is. Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), zegt desgevraagd aan Suriname Herald dat de downgrading precies is waarvoor de VES jarenlang bang voor was.

“Onze vrees is uitgekomen, de regering heeft net zolang doorgeleend en schulden gecreëerd dat wij gewoonweg niet meer in staat zijn te betalen en zelfs ook niet onze lokale salarissen. We zijn internationaal een paria geworden,” zegt Ramautarsing. De nieuwe regering staat volgens hem met de rug tegen de muur en zal het extra moeilijk krijgen om met internationale partijen tot een soepele regeling te kunnen komen.

Bezuinigen
Hij legt uit dat er nog zwaarder bezuinigd zal moeten worden door de regering om haar verplichtingen na te kunnen komen. “We gaan strak moeten bezuinigen bij de overheid, we gaan harder moeten werken in de private sector, zodat we meer belasting kunnen betalen aan die overheid, waardoor het land die schulden kan aflossen,” zegt de VES-voorzitter. Hij geeft aan dat dit is waarin de NDP-regering ons heeft gezet en waarvoor de VES al meerdere keren heeft gewaarschuwd.

“Ondanks het feit dat die nieuwe regering deze situatie niet heeft veroorzaakt zal zij straks als ze aan de macht komt, dit vraagstuk moeten oplossen. Helaas gaan ze het afwentelen op de bevolking, wat zal betekenen dat wij gaan moeten devalueren met als gevolg dat de consumentenprijzen nog verder omhoog zullen gaan en de bevolking nog armer gaat worden,” beweert Ramautarsing.

Hij benadrukt dat stappen naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) geen keuze maar een bittere noodzaak is. Ramautarsing legt verder uit dat zonder het IMF, wij niet uit onze problemen zullen komen. Dit omdat de nieuwe regering en in het algemeen de Surinaamse politiek kennelijk nog niet ready is om zelf een structureel aanpassingsprogramma uit te voeren. De VES-voorzitter zegt dat in het regeerakkoord het noodzakelijke structureel aanpassingsprogramma angstvallig wordt verzwegen net als de monitoring door het IMF. Hij vreest dat de nieuwe regering net als de vorige regering op een of andere manier wil gaan pappen en nathouden, waardoor we veel langer in de crisis zullen blijven.

Investeringsklimaat
Ramautarsing stelt dat het vaststaat dat de bevolking met of zonder het IMF zal moeten inleveren. Hij legt uit dat er een strak bezuinigingsprogramma zal moeten komen bij de overheid en naast een sociaal vangnet een productie stimulerend programma bij de productiesector om uiteindelijk eruit te komen. “Laat niemand je belazeren dat wij het niet gaan voelen, we gaan het keihard voelen,” benadrukt de econoom.

De crisis die de NDP heeft gecreëerd zal volgens hem nog jaren doorwerken. Hij geeft aan dat de regering een aantrekkelijk investeringsklimaat zal moeten creëren zowel voor nationale als voor buitenlandse investeerders. “Maar eerst moeten wij stoppen met die overbesteding bij die overheid, tering naar de nering zetten en de koers aanpassen. Anders blijft het dweilen met de kraan open.” De koers van SRD 7,50 is volgens Ramautarsing al lang niet meer houdbaar en is aanpassing hiervan onafwendbaar. “Je gaat moeten devalueren om een nieuwe basis te scheppen om die economie weer te laten groeien,” aldus de VES-voorzitter.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel