Beschikbaar houden hiv-medicatie uitdaging

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

14 Juli 2020 00:00

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De Covid-19-pandemie mag de zwaar bevochten vooruitgang in de wereldwijde strijd tegen hiv niet ongedaan maken. Landen en hun ontwikkelingspartners moeten ervoor zorgen dat mensen met hiv toegang (blijven) hebben tot behandeling en medicatie. "Wij doen er alles aan om medicatie voor deze doelgroep beschikbaar te houden", vertelt Monique Holtuin aan de Ware Tijd.

Ze is het aanspreekpunt van het ministerie van Volksgezondheid. Holtuin spreekt van een uitdaging maar voegt er direct aantoe dat de belangrijkste medicijnen wel beschikbaar zijn. "Het streven is voorkomen dat een tekort ontstaat." In een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben 73 landen gewaarschuwd dat ze risico lopen bij de bevoorrading van antiretrovirale medicijnen (ARV) als gevolg van de coronapandemie.

Eén van de oorzaken van de verstoring is het niet tijdig leveren van de medicamenten door leveranciers en het stopzetten van de land- en luchtvervoersdiensten. Beperkte toegang tot gezondheidsdiensten in de landen speelt ook een rol. Suriname vormt daarop geen uitzondering volgens Holtuin. Ze stelt dat door de Covid-19-situatie processen vertraagd of belemmerd worden. Ter illustratie legt ze uit dat Suriname in onder meer India medicatie koopt. Dit land importeert grondstoffen en de aanvoer kan stagneren door de coronapandemie.

Aan de andere kant speelt de economische situatie in Suriname een rol. Het loskrijgen van geld van het ministerie van Financiën om aankopen te doen is een uitdaging. Holtuin onderstreept dat er wel een bestelling is geplaatst en dat men deze maand een zending verwacht. Volksgezondheid doet volgens haar ondanks de omstandigheden er alles aan tekort te voorkomen.

In 2019 profiteerden naar schatting 8,3 miljoen mensen van ARV's in de 24 landen die nu een tekort aan het geneesmiddel hebben. Dit aantal vertegenwoordigt een derde van alle mensen die wereldwijd een hiv-behandeling ondergaan. De ziekte is niet te genezen , maar met medicatie kan het virus onder controle gehouden en seksuele overdracht voorkomen worden.

Volgens informatie die is vrijgegeven door UN-Aids en WHO, is tussen 2000 en 2019 het aantal nieuwe hiv-infecties met 39 procent gedaald. In dezelfde periode zijn sterfgevallen die verband houden met virus verminderd met de helft en ongeveer vijftien miljoen levens zijn gered door het gebruik van ARV-therapie.

De WHO stelt dat hiv-preventie- en testdiensten niet de groepen bereiken die ze het hardst nodig hebben. Een betere doelgerichtheid van bewezen preventie- en testdiensten is van cruciaal belang om de wereldwijde respons op hiv nieuw leven in te blazen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel