Nog onzekerheden over ministerskandidaten

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loadingfoto
previous next


Wie precies ministers zullen worden, is nog niet rond in alle partijen. Een deel van de namen is doorgestuurd naar de procureur-generaal (pg) voor antecedenten- en milieuonderzoek. Starnieuws verneemt dat er nog geen resultaten teruggestuurd zijn naar coalitieleider en aankomende president, Chan Santokhi. Zaterdag was er een hoofdbestuursvergadering, waarbij ook Assembleeleden van de partij aanzaten. Daarna is het dagelijks bestuur bijeengekomen. Er zijn enkele harde noten gekraakt over enkele kandidaten. 

Op basis van de bevindingen van de pg zal uiteindelijk beslist worden wie ministers zullen worden. Voor de presidents- en vicepresidentskandidaat is er geen antecedentenonderzoek vereist, hoewel in de grondwet er richtlijnen staan over leeftijd, nationaliteit, zes jaar wonen in Suriname en niet tegen de grondwet te hebben gehandeld. Vicepresidentskandidaat Ronnie Brunswijk heeft een vonnis voor bankroof die in 1984 is gepleegd, die niet onder de Amestiewet valt. Santokhi heeft op kritieken aangegeven dat mensen niet moeten vasthouden aan het verleden. 

Intussen blijken tegen mensen die zich opmaken voor ministersposten principiële bezwaren boven water te komen. Bepaalde strafbare zaken kunnen nog aan het licht komen. Naast onderzoek door de pg worden er ook interne controles gedaan. Tijdens de vergadering gisteren heeft VHP-bestuurslid, Mahinder Jogi, opnieuw zijn misnoegen kenbaar gemaakt tegen Prahlad Sewdien, die op de nominatie staat voor minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Hij vindt ook dat Amar Ramadhin geen minister van Volksgezondheid kan worden omdat hij niet actief is in de partij. Er zijn anderen die ook capabel zijn en zich jarenlang hebben ingezet. Daar wordt nog lobbywerk voor verricht. 

Jogi om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat Sewdien belanghebbende is in de sector. Ook al zal hij zijn visserijbelangen overhevelen aan iemand anders, blijft hij de eigenaar. Ook het Visserscollectief wil onder geen beding werken met Sewdien. Jogi voert aan dat als Sewdien toch minister wordt, hij niet op zijn steun moet rekenen. "Ik ga meteen brieven schrijven om opheldering te vragen aan president Santokhi over zaken die misgegaan zijn in het verleden misgegaan, zijn", stelt Jogi. Mensen die voorstander zijn van Sewdien, merken op dat er sprake is van karaktermoord. 

Nog niet alle namen zijn doorgestuurd naar de pg. Van de ABOP zijn enkele namen naar de pg, maar niet alles klopt meer. Er moeten nog meer namen worden doorgegeven. De kandidaten van de NPS, Marie Levens (Onderwijs, Wetenschap & Cultuur) en Silvano Tjong-Ahin (Ruimtelijke Ordening & Milieu) is intussen al doorgestuurd nadat zij unanieme goedkeuring kregen van het NPS-congres zaterdag. 

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait