Parlement geeft goedkeuring aan verlenging burgerlijke uitzonderingstoestand met een maand

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

11 Juli 2020 01:38

Voor mij lezen

De Nationale Assemblee (DNA) heeft gisteren in een spoed openbare vergadering met algemene veertig stemmen goedkeuring gegeven aan het verlengen van de burgerlijke uitzonderingstoestand. Hoewel de regering verlenging wilde met nog eens drie maanden, is het parlement akkoord gegaan met dertig dagen. De burgerlijke uitzonderingstoestand is verlengd tot 9 augustus 2020.

Het parlement kon zich terugvinden in de verlenging van een maand, want het gevaar van COVID-19 is nog niet geweken. Er zijn namelijk nog hotzones. Verlenging van de uitzonderingstoestand was dus nodig. Op 8 april, is de Wet ter uitvoering van artikel 72 onder c van de grondwet met betrekking tot afkondiging van de burgerlijke uitzonderingstoestand in verband met de COVID-19-pandemie (Wet uitzonderingstoestand COVID–19), in DNA aangenomen.

Deze ontwerpwet is op 5 april 2020 door de regering ingediend. Het doel van de ontwerpwet is om in verband met het tegengaan van ongecontroleerde verspreiding in Suriname van het SARS-CoV-2virus dat de volksgezondheid, veiligheid en economie van Suriname ernstig in gevaar zal brengen-alsmede ter uitvoering van artikel 72 van de grondwet, de burgerlijke uitzonderingstoestand af te kondigen en buitengewone maatregelen te treffen.

In maart 2020 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak van COVID-19 tot een pandemie uitgeroepen. Deze wereldwijde epidemie heeft al vele mensenlevens geëist. Gebleken is dat slechts met uitzonderlijke maatregelen nationaal en internationaal de epidemie enigszins kan worden bedwongen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel