Grootste deel coronapatiënten gerelateerd aan personen in de goudsector

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

De grootste cluster, 28 procent, van de COVID-19-positief geteste personen is gerelateerd aan personen in de goudsector en personen die spullen halen in bepaalde zaken. Het zou ook gaan om personen van middelbare leeftijd, zei epidemioloog Radjesh Orie, die op de persconferentie van gisteren een overzicht van de statistieken in Suriname presenteerde.

Volgens hem zit 25 procent in de cluster rondom de verkiezingen. Er komen nog steeds cases binnen die een link hebben met die groep. De derde grootste cluster van 24 procent bevindt zich binnen de goudmijnen van Rosebel en Newmont en hun contractors. In het geval van Rosebel is het virus binnengebracht door iemand die uit Frans-Guyana kwam naar Suriname. Van een klein deel is nog niet in kaart gebracht bij welke cluster zij horen.

Meer mannen
In Suriname zijn er meer mannen dan vrouwen besmet. Ook bevindt de grootste groep zich in de middelbare leeftijd en de werkende klasse. Orie gaf verder aan dat deze statistieken het gevolg zijn van de grote cluster van Iamgold. Er worden ook minder personen van oudere leeftijd in het ziekenhuis opgenomen dan mensen van middelbare leeftijd. Echter sterven er procentueel wel meer oudere mensen aan de gevolgen van COVID-19.

Orie zei dat ook binnen deze groep te late aanmelding voor medische zorg het meest voorkomt. “Vooral in het oosten komt de boodschap niet aan,” zei de epidemioloog. In dat gebied probeert men namelijk eerst op de traditionele manier. Het onderzoek van het epidemiologisch team wijst verder uit, dat de bron van de meeste infecties personen zijn die naar Frans-Guyana waren afgereisd. Frans-Guyana heeft ruim 5.000 cases nu. Dagelijks hebben zij tussen de 200 en 350 nieuwe gevallen. “De dreiging vanuit Frans-Guyana blijft dus groot,” benadrukte Orie.

In Suriname worden dagelijks gemiddeld tien personen positief getest op COVID-19. Zeventien sterfgevallen zijn tot en met gisteren genoteerd.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (7)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait