Dominicaanse Republiek kiest voor verandering, oppositie wint

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loadingfoto
previous Luis Abinader heeft bij een tweede poging het presidentschap in de Dominicaanse Republiek gewonnen. (Foto: AFP) next


De vroege resultaten van de presidentsverkiezingen in de Dominicaanse Republiek geven oppositiekandidaat Luis Abinader (52) een onaantastbare voorsprong. Zijn twee belangrijkste rivalen hebben hun nederlaag toegegeven en de vertrekkende president heeft Abinader gefeliciteerd met zijn overwinning.

Zijn overwinning maakt een einde aan 16 jaar macht van de centrumlinkse Dominican Liberation Party (PLD). De opkomst bij de kiezers was hoog ondanks de verkiezing plaatsvond tijdens de coronaviruspandemie.

Luis Abinader van de Modern Revolutionary Party (PRM) had met ongeveer 60% van de stemmen geteld 53% van de stemmen. Op de tweede plaats staat de kandidaat voor de Dominican Liberation Party, Gonzalo Castillo (59), met 37% van de stemmen.

Abinader had meer dan 50% van de stemmen nodig om een ??tweede stemronde op 26 juli te voorkomen. Hoewel de stemmen nog steeds worden geteld, heeft de comfortabele voorsprong van Abinader zowel Castillo als de derde geplaatste kandidaat Leonel Fernández (66) ertoe gebracht hun nederlaag toe te geven.

Castillo zei dat de officiële telling "aantoont dat er een onomkeerbare trend is en dat we vanaf nu een verkozen president hebben ... Onze gelukwensen aan Luis Abinader".

De vertrekkende president Danilo Medina (68), die twee opeenvolgende termijnen heeft gediend en dus nie voor een derde kon gaan, zei dat de democratie in de Dominicaanse Republiek "sterker was geworden" bij de verkiezingen. Hij wenste zijn opvolger veel succes.

Abinader zei dat "alle Dominicanen hadden gewonnen door voor verandering te stemmen". Opiniepeilingen hadden een overwinning voor Abinader voorspeld na een bittere splitsing in de regerende Dominicaanse Bevrijdingspartij.

Voormalig president Leonel Fernández verliet de partij, die Gonzalo Castillo had gekozen als presidentskandidaat. Fernández ging vervolgens als kandidaat van de People's Force Party voor de hoogste functie. Hij staat momenteel op een verre derde plaats met minder dan 9% van de stemmen.

Abinader vierde de eerste resultaten met zijn aanhangers en drong er bij hen op aan de officiële aankondiging van het stembureau af te wachten. Hij riep op tot eenheid en zei dat hij zijn overwinning te danken had aan het Dominicaanse volk, dat volgens hem "vanavond allemaal gewonnen had".

Het is de tweede keer dat Abinader, een in de VS opgeleide econoom, voor de hoogste baan in het Caribische land ging. In 2016 verloor hij van Danilo Medina in de tweede ronde.

Sommige analisten denken dat hij heeft geprofiteerd van de onvrede onder de Dominicanen over de manier waarop de regering de pandemie van het coronavirus heeft aangepakt. De verkiezing werd uitgesteld van de oorspronkelijke datum in mei vanwege de uitbraak.

Uitdagingen
De Dominicaanse Republiek is één van de zwaarst getroffen landen in het Caribisch gebied, met meer dan 37.000 bevestigde gevallen en bijna 800 doden, volgens een telling van de Johns Hopkins University.

Abinader en zijn vrouw behoorden tot degenen die positief testten op coronavirus en hij moest tijdelijk stoppen met campagnevoeren terwijl hij herstelde.

Lokale media meldden dat de verkiezingen soepel verliepen, behalve één incident waarbij een persoon buiten een stembureau werd doodgeschoten toen een ruzie uitbrak tussen rivaliserende partijondersteuners.

Eén van de belangrijkste uitdagingen voor Abinader in zijn nieuwe baan zal zijn om de toeristenindustrie van het land nieuw leven in te blazen. De belangrijke sector is gehavend door de reisbeperkingen die zijn opgelegd om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. Abinader zijn eigen familie heeft grote toeristische projecten in de Dominicaanse Republiek.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (3)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait