BVL/ALS doen beroep op leerkrachten en leerlingen om naar school te gaan

Reshma Mangre, bondsvoorzitter BVL en ALS. Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

6 Juli 2020 00:00

Voor mij lezen

De Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS) doen een beroep op leerkrachten en studenten om vandaag naar school te gaan. De BvL/ALS-voorzitter, Reshma Mangre, geeft tegenover Suriname Herald te kennen dat aan leerkrachten van de examenklassen gevraagd is om naar school te gaan met dien verstande dat alle randvoorwaarden in place zijn om de veiligheid en bescherming van zowel leerlingen als leerkrachten te garanderen.

Als de randvoorwaarden, zoals is beloofd door het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), niet aanwezig zijn, zal de bond samen met de leerkrachten een ander standpunt moeten nemen. “We moeten het een kans van slagen geven, ondanks er op geen enkel moment gecommuniceerd is met de bonden en de leerkrachten,” zegt Mangre. Ze geeft aan dat de bond niet gekend is bij het besluit om de scholen voor de kandidaten van de examenklassen open te stellen.

De grootste groep te weten de bond, de leerkrachten, de directeuren van de scholen, de leerlingen en de ouders zijn niet betrokken in het proces. Dit heeft als gevolg dat er veel zorgpunten en onduidelijkheden zijn onder de groepen. Mangre legt uit dat er twee groepen in het geheel zijn; een groep is bereid naar school te gaan en de andere groep niet. De bond met haar leerkrachten willen niet dat het een verloren jaar wordt en de bereidwilligheid vanuit de leerkrachten is er om les te geven. “Het leven van de leerlingen en leerkrachten is ons dierbaar,” zegt ze.

De bondsvoorzitter hoopt daarom van harte dat de nodige randvoorwaarden aanwezig zijn. Het gaat onder andere om thermometers, voldoende mondkapjes, wasbakken om de handen te wassen, goed stromend water, sanitaire voorzieningen, desinfectans en het in acht nemen van de social distance. De bond had zelfs het voorstel klaarliggen, waarbij er grote tenten worden geplaatst op het schoolerf, zodat aan alle leerlingen van een klas in een keer les gegeven kan worden.

Volgens de huidige situatie zouden maximaal zeven leerlingen in een klas kunnen, gelet op de social distance van anderhalve meter. Mangre legt verder uit dat op de middelbare school er vakonderwijs geldt, waarbij een vak door een docent wordt gedoceerd. Dit betekent dat zo’n leerkracht haar klassen zal moeten opsplitsen.

Mangre merkt op dat de bond over veel zaken geen antwoord kan geven, omdat zij van het ministerie geen antwoord heeft gekregen. Verder is ze er blij om dat niet alle vakken zijn meegenomen als examenvakken. Het wachten is nu op de feedback van de leerkrachten en leerlingen, wat ze van de eerste dag vonden en als ze van oordeel zijn dat de randvoorwaarden in place waren.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel