Wereldwijd meer dan 11 miljoen Covid-19-gevallen

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loadingfoto
previous Een priester gehuld in beschermende kleding loopt voor het stoffelijk overschot van iemand die is overleden aan Covid-19. Hij verzamelt hout om een brandstapel te maken in een crematorium in New Delhi, India. (Foto: Reuters) next


Het aantal infecties met het nieuwe coronavirus wereldwijd heeft vrijdag de kaap van 11 miljoen overschreden. Het is een nieuwe mijlpaal in de verspreiding van de ziekte die in zeven maanden tijd meer dan een half miljoen mensen heeft gedood. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het aantal gevallen meer dan het dubbele van het aantal ernstige influenza-ziekten dat jaarlijks wordt geregistreerd.

Veel zwaar getroffen landen verminderen de blokkades die zijn aangebracht om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, terwijl ze ingrijpende wijzigingen aanbrengen in het werk en het sociale leven die een jaar of langer kunnen duren, totdat er een vaccin beschikbaar is. Sommige landen ervaren een heropflakkering van infecties, waardoor de autoriteiten de beperkingen gedeeltelijk hebben hersteld, wat volgens deskundigen een terugkerend patroon zou kunnen zijn in 2021.

De Verenigde Staten meldde donderdag meer dan 55.400 nieuwe Covid-19-gevallen, een nieuw dagelijks wereldwijd record, omdat het aantal infecties in de meeste deelstaten toenam. Verschillende Amerikaanse gouverneurs hebben de plannen stopgezet om hun staatseconomie te heropenen vanwege de golf van gevallen.

Bijna een kwart van de bekende wereldwijde sterfgevallen vond plaats in de Verenigde Staten - bijna 129.000. Een recente golf van infecties heeft de aanpak van de crisis door president Donald Trump onder de loep geplaatst en heeft ertoe geleid dat verschillende gouverneurs de plannen om hun staten te heropenen stopzetten na strikte beperkingen.

Latijns-Amerika, waar Brazilië 1,5 miljoen gevallen heeft, maakt 23% uit van het wereldwijde totaal van geïnfecteerde mensen. India is het nieuwe epicentrum in Azië geworden en stijgt tot 625.000 gevallen.

Azië en het Midden-Oosten hebben respectievelijk ongeveer 12% en 9%, volgens de Reuters-telling, die overheidsrapporten gebruikt. In sommige landen met beperkte testcapaciteiten weerspiegelt het aantal gevallen een klein deel van het totale aantal infecties. Gezondheidsdeskundigen waarschuwen dat de officiële gegevens waarschijnlijk niet het volledige verhaal vertellen, waarbij velen geloven dat in sommige landen waarschijnlijk zowel gevallen als sterfgevallen niet zijn gemeld.

Wereldwijd zijn er tot nu toe meer dan 520.000 dodelijke slachtoffers gevallen door de ziekte, ongeveer hetzelfde als het aantal jaarlijks gerapporteerde sterfgevallen door influenza.

De eerste dood die verband hield met het nieuwe coronavirus werd gemeld op 10 januari in Wuhan in China, voordat infecties en dodelijke slachtoffers in Europa en vervolgens in de Verenigde Staten en later in Rusland, toenamen.

De pandemie is nu een nieuwe fase ingegaan, waarbij India en Brazilië te maken hebben met uitbraken van meer dan 10.000 gevallen per dag, waardoor de middelen zwaar onder druk komen te staan. Landen zoals China, Nieuw-Zeeland en Australië hebben de afgelopen maand nieuwe uitbraken meegemaakt, ondanks dat ze de lokale transmissie grotendeels hebben stopgezet.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (10)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait