Bond en directie Rosebel kunnen elkaar niet vinden; teller besmettingen nu op 75

Otmar Biswane, woordvoerder van de RGWO (links). Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

3 Juli 2020 15:07

Voor mij lezen

De Rosebel Goldmines Werknemersorganisatie (RGWO) en de directie van Rosebel Goldmines vinden elkaar niet. Dit, vanwege de opstelling van de directie naar de bond en arbeiders toe in de kwestie van de aanpak van COVID-19 op de site, zegt Otmar Biswane, woordvoerder van de RGWO, in gesprek met Suriname Herald.

De directie neemt besluiten zonder de bond te kennen en dat kan volgens de bond niet. Dat is niet de afspraak die we hebben gemaakt. De teller van het aantal besmettingen bij Rosebel Goldmines staat inmiddels op 75.

De directie van Rosebel Goldmines heeft bepaald dat de quarantainedatum steeds gereset zal worden zolang er nieuwe besmettingen plaatsvinden. Dit is echter niet in goede aarde gevallen bij zowel het bondsbestuur als de werknemers.

Tegenover Suriname Herald hebben de werknemers hun bezorgdheid geuit hierover en dat de situatie hetzelfde blijft. Zo is er nog niet aangegeven wanneer de quarantaineperiode op de sites van start gaat, terwijl de kamers al zijn opgedeeld. Sommige arbeiders zijn al een maand met één man op de kamer. Zij vertonen geen verschijnselen van het coronavirus. “De quarantaineperiode is maximaal veertien dagen en we zitten al op 3 juli. Nu is het dat we nog veertien dagen moeten, omdat de quarantaineperiode nog niet van start is gegaan,” aldus de werknemers.

De arbeiders die met break moesten kunnen dat niet, omdat het niet duidelijk is wat er gebeurt en ook vanwege het steeds resetten van de datum. Dit blijkt ook uit een schrijven van de directie aan de arbeiders. Volgens het schrijven zijn het de gezondheidsautoriteiten die de data resetten en dat zal duren tot de laatste dag van zo een werknemer op de site.

Biswane zegt dat de bond een afwachtende houding aanneemt. Een team van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) zal morgen een bezoek brengen aan de site en zal kijken wat het besluit zal zijn. “Het lijkt alsof de directie powerplay speelt en doet zaken niet in samenspraak met de bond”.

Simone Awanna

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel