VES geeft nieuwe regering ruimte om regeerakkoord op te stellen

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) geeft de nog te vormen nieuwe regering de ruimte om haar regeerakkoord op te stellen. Dit zegt Swami Girdhari, bestuurslid van de VES in gesprek met Suriname Herald. De VES, als maatschappelijke middenveldorganisatie, is ook gehoord tijdens de hearings van de samenwerkende partijen.

Hierover wil de vereniging nog niet veel details kwijt. Er wordt gewacht op het regeerakkoord. Girdhari roept de samenwerkende partijen op om zich te houden aan de beloftes gemaakt aan de samenleving voor de verkiezingen en hetgeen de politici gezegd hebben daadwerkelijk te verwezenlijken. “De samenleving heeft recht op goed bestuur en gezond en transparant financieel-economisch beleid”, benadrukt hij.

De voorzitters van de nieuwe coalitiepartijen hebben tijdens de hearings aangegeven dat de input van de VES zal worden meegenomen in het regeerakkoord. Er wordt vanuit de VES vooral uitgekeken naar de financieel-economische paraaf van het regeerakkoord van de nieuwe coalitie. “Dus kijken wij vol verwachting hiernaar uit, en wenst de VES in deze fase de coalitiepartijen alle ruimte te geven om te komen met beleidsmaatregelen om de Surinaamse economie op het juiste spoor te brengen”, aldus de econoom.

Financieel-economisch staat Suriname voor grote uitdagingen. Zo moet er uiterlijk vandaag voldaan worden aan een aflossing van ongeveer US$ 23 miljoen voor de staatsobligatie die in december 2019 via Oppenheimer werd binnengehaald ter waarde van US$ 125 miljoen. De obligatielening werd genomen om achterstallige stroomrekeningen aan Alcoa te kunnen betalen, zodat de stuwdam in Surinaamse handen kwam.

Het belangrijkste doel nu is om te voorkomen dat de kredietwaardigheid van het land verder afglijdt naar ‘default’, de kwalificatie wanneer een land niet in staat is zijn schulden af te lossen. Een default zou negatieve gevolgen kunnen hebben voor de bankensector en voor Staatsolie die ook een internationale obligatie heeft uitstaan. Crediteuren kunnen dan ingrijpende maatregelen treffen om aan hun geld te komen.

Girdhari wenst voor nu nog niets hierover te zeggen. “De situatie nu is moeilijk”, zegt de econoom. Hij geeft aan dat niet voldoen aan de aflossingsverplichting, een ernstige verslechtering van de positie van Suriname zal betekenen op de internationale kapitaalmarkt en de geloofwaardigheid langdurig zal aantasten. Suriname is eerder dit jaar door internationale kredietbeoordelaars waaronder Fitch en Standard & Poor gedowngraded naar een CCC-rating met een negatieve outlook.

Een CCC-rating ook wel bekend als junkstatus houdt in dat een land met een dergelijke beoordeling een extreem hoog risico heeft om zijn obligatieleningen of andere vormen van financiering terug te betalen. Het is banken niet toegestaan te beleggen in obligaties met een CCC-rating, daar deze junk-bonds zijn.

Girdhari benadrukt dat de zittende regering vooraf wist dat er afgelost dient te worden en noemt het zeer triest dat het zo ver is gekomen. Hij merkt op dat er totaal geen transparantie is omtrent de vele afgesloten leningen en bijbehorende aflossingen. “Het volk heeft het recht om te weten wat er gebeurt is met alle leningen en wat ze te wachten staat”, aldus de econoom.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (16)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait