LVV zoekt nieuwe markten voor groenten

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - Ter stimulering van de groentesector probeert het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) nieuwe afzetmarkten voor Surinaamse producenten aan te boren. Onder meer wordt gekeken naar Haïti en Canada. LVV-minister Rabindre Parmessar heeft hierover al besprekingen gevoerd met de Haïtiaanse zaakgelastigde in Paramaribo. Die zal nog met de autoriteiten in zijn land afstemming plegen waarna officiële gesprekken zullen worden aangeknoopt. “Haïti is een grote markt. Niet iedereen in Haïti is arm en het land importeert enorm veel”, zegt de minister. Het land met circa elf miljoen inwoners heeft grote hoeveelheden voedsel nodig.

Intussen wordt ook gekeken naar Canada als afzetmarkt. Parmessar geeft aan dat in dat land miljoenen Indiërs wonen die bekend zijn met agrarische producten die ook in Suriname geproduceerd worden. Decennia geleden werd al groente uit Suriname aan Canada geleverd, maar door de lastige vliegverbindingen met meerdere tussenstops waardoor de verse producten veel later op de markt terechtkwamen kwam daar een einde aan. Nu zijn er vliegroutes waarbij slechts na één tussenstop de agrarische producten in Canada kunnen worden afgeleverd, aldus de bewindsman. De afzetmogelijkheden worden nu in kaart gebracht.

Om de groente- en bananensector verder te stimuleren heeft LVV mogelijkheden gezocht voor betaalbare meststoffen ten behoeve van de landbouwsector. Donderdag is met de importeur een bespreking gevoerd over de levering van een nieuwe soort NPK-kunstmest, die aldus het ministerie, 50 procent goedkoper zal moeten zijn dan de huidige. De samenstelling is ook zodanig dat slechts de helft van de gangbare hoeveelheid gebruikt hoeft te worden. "Dubbel voordelig", zegt Parmessar. Hierover zal nog voorlichting aan de boeren worden gegeven.

De prijs van deze meststof bedraagt dertig US dollar per zak. De bewindsman is in overleg met de governor van de Centrale Bank van Suriname om na te gaan welke koers er gehanteerd kan worden bij de distributie van de kunstmest. "Deze prijs is nog aan de hoge kant, maar het is een stap in de goede richting." Bij een eerdere importlading werd een wisselkoers van SRD 7,52 gehanteerd zegt Parmessar. Zaterdag arriveerde vijftienhonderd ton ureum ten behoeve van de rijstsector. Ook voor die sector heeft LVV tegen lagere prijzen voor kunstmest kunnen zorgen.

De distributie van de kunstmest voor de groente- en bananensector begint op 2 juli via rijstbedrijf Amriet. In overleg met de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS) zullen er nog meer distributiepunten aangewezen worden. Landbouwers zullen bij het dichtstbijzijnde LVV-kantoor in hun ressort een brief moeten halen om in aanmerking te kunnen komen voor het aankopen van deze meststoffen, meldt het ministerie.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (7)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait