Naarendorp voorziet uitdagende tijden vakbeweging

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

27 Juni 2020 18:03

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Robby Naarendorp, ondervoorzitter van vakcentrale C-47, verwacht dat er voor de vakbeweging “uitdagende” tijden zullen aanbreken. Door “zeer slecht” financieel-economisch beleid dat door de aftredende regering is gevoerd, voorziet hij dat het voor de aankomende “niet eenvoudig” wordt. “Er zullen en moeten maatregelen getroffen worden waarvoor er offers gebracht moeten worden.”

Als voorbeeld noemt hij dat er voorlopig wellicht niet zo gauw gerekend hoeft te worden op salariscorrecties. Naarendorp zegt dat de vakbeweging in het verleden getoond heeft de medewerking te willen verlenen en begrip te tonen. Dat zal het nu weer moeten worden, maar wel met welwillendheid van de regering om op niet-financieel gebied werknemers wel tegemoet te komen.

Hij vindt het belangrijk dat de rust behouden blijft. Voor een groot deel heeft de regering dat zelf in handen door goede afstemming te plegen met de vakbeweging en duidelijk te zijn over welke richting zij opgaat, meent hij. "We hebben geen bonden om mensen te ontslaan. Wij zijn ervoor het behoud en creëren van arbeidsplaatsen." Naarendorp hoopt daarom ook dat de regering ervoor zorgt dat kleine ondernemers worden gefaciliteerd en ondersteund door onder meer te zoeken naar afzetmarkten.

Hij schuift niet onder stoelen of banken dat het als vakbeweging met de regering-Bouterse/Adhin slecht zaken doen was. "Het is geen regering geweest waarmee je afspraken kon maken en erop kon rekenen dat die werden nagekomen." Hoewel bekend was dat er op verschillende gebieden problemen waren, werd er geen acht op geslagen. "Terwijl de honden blaften, trok de karavaan verder. Je was een schreeuwende in de woestijn", schetst hij.

De vakbondsman constateert dat arbeidsinstituten niet of nauwelijks opereren, waardoor gedupeerde werknemers hulpeloos zijn. Als voorbeeld noemt hij de situatie bij Rosebel Gold Mines waarbij werknemers al lange tijd hadden geklaagd over onvoldoende maatregelen ter bestrijding van Covid-19, terwijl er maar niet werd ingegrepen met als gevolg meerdere positief getesten. Inmiddels hebben bond en directie elkaar gevonden.

Ook wat betreft werknemers die door de moeilijke financieel-economische situatie en daar bovenop de Covid-19-crisis nu brodeloos zijn, categoriseert Naarendorp als het gevolg van slecht beleid. "Iedereen zoekt naar geld, dus dat wil zeggen dat er iets fundamenteels verkeerd is gegaan. Men is koppig geweest voor de waarschuwingen dat de verkeerde weg werd opgegaan en toch probeert men de samenleving wijs te maken dat er goed beleid is gevoerd."

Victor Jones, directeur van de stichting Scholingsinstituut voor de Vakbeweging in Suriname (Sivis), vindt dat het "altijd beter kan" als het gaat om de wijze waarop regeringen omgaan met de vakbeweging. "Er is wel overleg, maar hoe volwassen en oprecht zijn partijen tegenover elkaar", vraagt hij zich af. Hoewel Naarendorp uitdagende tijden voorziet, wijst hij erop dat er ook een taak is weggelegd voor de regering. Zij moet er niet voor schromen om op te treden waar er geknoeid is. "Zaken moeten niet met de mantel der liefde worden bedekt."

Hij onderstreept dat C-47 ongeacht welke regering aanzit, kritisch blijft. Dat is ook gezegd aan vertegenwoordigers van de nieuw te vormen regeercoalitie begin deze maand. "Die waakhondpositie blijft overeind. Dat is ongetwijfeld."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel