COMMENTAAR: Verantwoording Covid-19

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

24 Juni 2020 12:00

Voor mij lezen

ER ONTBREEKT EEN duidelijke publiekelijke verantwoording van gelden en giften die zijn vrijgemaakt of geschonken in de strijd tegen het coronavirus. Als het gaat om bestrijding van de pandemie is van belang dat alle neuzen in één richting wijzen. Immers, het gaat om de gezondheid van mensen.

Aanvankelijk leek het er op dat Suriname op de wereldranglijst een vooraanstaande plaats zou krijgen voor het onder controle houden van het virus. De regering handelde al bij de eerste (ernstige) tekenen resoluut en er werden maatregelen genomen die in eerste instantie afdoende bleken. Het begon met onder meer de gedeeltelijke lockdown en lange tijd leek het erop dat de 'gif'beker' van corona aan het land verder voorbij zou gaan. Maar toen sloeg de vlam in de pan en door de open grenzen glipten mensen uit buurlanden door de controle en verspreidde het virus zich bijna als een olievlek. Gevolg is dat het aantal besmettingen kon oplopen tot boven de driehonderd met negen doden.

Het laatste nieuws is dat de piek in Suriname nog niet is bereikt. Deskundigen durven soms te voorspellen dat landen die de winter voor zich hebben mogelijk kunnen rekenen op een tweede golf en gebieden waar het regenseizoen al is aangebroken, zoals Suriname, grote problemen niet uit de weg zullen kunnen gaan. Er wordt geld ingezameld, medische benodigdheden worden ingekocht of door het buitenland, met name Nederland, geschonken en de burger die onderdeel is van de pandemie wil weten wat met dit alles gebeurt. Hoe de verdeelsleutel is van bijvoorbeeld IC-apparatuur. Ook over het geld dat de overheid tot nu toe besteed heeft aan de aanpak van deze pandemie is een overzicht gewenst.

Het klinkt misschien vervelend om dit aan te kaarten, maar ook in crisistijd is de geruststellende onderbouwde verklaring dat er niets mis is, noodzakelijk. Mensen moeten deze dringende oproep niet zien als wantrouwen, maar niet vergeten moet worden dat het om honderdduizenden Surinaamse dollars, euro's en Amerikaanse dollars gaat. Het gaat trouwens niet alleen om donaties van particulieren. Immers, er is ook een noodfonds van zeker SRD 400 miljoen van de Staat en ook daarover moet verantwoording worden afgelegd. Wat dit laatste betreft: hoewel relatief lang geleden liggen projecten als Carifesta en Naschoolse opvang, waarbij duidelijk is gesjoemeld, nog vers in het geheugen, maar wel met een wrange smaak. Covid-19 hoeft niet aan het rijtje te worden toegevoegd.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel