Streeksziekenhuis Marwina heft Covid-controlepost op

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

23 Juni 2020 10:01

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Bij het Streekziekhuis Marwina (SZM) in Albina is maandag de Covid-19-controlepost opgeheven. Dat gebeurde gelijk na de persconferentie van het managementteam, waarbij is gesteld dat de controle in Albina niet meer verplicht wordt gesteld. De medewerkers zullen volgens SZM-directeur Artie Kalloe dinsdag meteen worden ingezet voor andere dringende werkzaamheden in het ziekenhuis. Ze weet niet of de Port Health Officers van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) die zijn ondergebracht in de legerkazerne zich ook terug moeten trekken.

Sinds de uitbraak van Covid-19 op 13 maart vervult het Marwina-ziekenhuis de rol van belangrijke controlepost voor reizigers tussen Suriname en Frans-Guyana. Het SZM heeft enkele weken aan de kade in Albina werkers ingezet om mensen die de rivier overstaken te testen. Later werd de grens volledig afgesloten.

Het SZM wordt ingezet als overheidsquarantaineplek. Repatrianten die via de Johan Adolf Pengel Luchthaven terugkeerden zijn er opgevangen voor de nodige veertien dagen afzondering. Volgens Kalloe is die quarantainerol nog van kracht. "Het is nu een quarantaineopvang, maar we helpen indien dringend nodig."

De combinatie ziekenhuis en tegelijkertijd quarantainefaciliteit is niet eenvoudig voor het weinige personeel. "We werken ons kapot. Allerlei situaties komen op je af. Mensen komen en gaan voor de veertien dagen afzondering. Daarnaast ben je ook ziekenhuis en het is moeilijk om dat in stand te houden", merkt Kalloe op.

Door de totale lockdown waren vele zieke mensen in het distict Marowijne aangewezen op de lokale zorginstellingen. Echter, bij het SZM is er niet echt een toeloop geweest van niet-Covid-19-patiënten. De zieken werden eerst opgevangen bij de Regionale Gezondheidsdienst (RGD). Indien nodig, kregen hulpbehoevenden een brief mee om toch via de controlepost van Stolkersijver naar de specialist in Paramaribo te gaan.

In het begin wilden sommige mensen in plaats van Paramaribo eerder naar de Franse kant voor medische hulp. "Je moest eens weten hoe wij voor vies en vuil werden uitgescholden. But we keep doing the good work. Zolang onze veiligheid is gegarandeerd", aldus Kaloe. Nu zijn de mensen bewuster van de ernst van de besmettingen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel