Burgers eisen grondpapieren van RGB

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

23 Juni 2020 08:03

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Een aantal burgers die al jaren wacht op grondpapieren is maandag naar het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) getogen om te eisen dat deze alsnog in orde worden gemaakt. Ze vinden dat ze voor de gek zijn gehouden door minister Lekhram Soerdjan en andere regeringsvertegenwoordigers die hen hadden voorgehouden dat de zaken zouden worden geregeld.

Jenny Verveer is maandag niet naar het ministerie gegaan. De afgelopen weken heeft ze contact gezocht met de bewindsman, maar zonder resultaat. Zij heeft op 16 mei 2003 een perceel in de Tawajariepolder aangevraagd dat als vrij domein geregistreerd staat en sindsdien blijken haar stukken steeds zoek te raken. Nu vreest ze niet meer in aanmerking te zullen komen voor het terrein, omdat een buurman die al een perceel heeft naast het door haar aangevraagde dit terrein ook in zijn bezit wil krijgen.

Uit de stukken die zij de Ware Tijd toont, blijkt dat door de jaren heen de verschillende overheidsdiensten die betrokken zijn bij de uitgifte van domeingrond als advies 'geen bezwaar' hebben gegeven dat de vrouw het terrein van circa één hectare wordt toegewezen. "Ik heb geappt, gebeld met de minister: geen antwoord", zegt ze tegen de Ware Tijd.

Gita Bacha toog maandag wel naar het ministerie. Zij is ten einde raad. Deze vrouw had een terrein van negen hectare aangevraagd. Op een gegeven moment werd zij door functionarissen van RGB voorgehouden dat de plek, waarvoor ze al een bereidverklaring zou hebben gekregen, niet meer aan haar zou worden gegeven. Het stuk land zou worden bestemd om een bedrijf op te zetten en voor andere doeleinden. In ruil daarvoor zou Bacha een ander perceel krijgen. Echter, dat is niet gebeurd ondanks harde toezeggingen.

De vrouw toont verslaggevers kwitanties dat ze in totaal ruim SRD 70.000 heeft geïnvesteerd om het areaal te ontbossen en te egaliseren. Zij stond perplex om maandag van Soerdjan te vernemen dat ze het ruilterrein dat haar was aangeboden door RGB had afgewezen. Bacha zegt nimmer een aanbod van het ministerie te hebben afgewezen. "Het is niet waar. Waar is dat stuk, wanneer heb ik geweigerd? Dat wil ik weten. Ik heb nooit iets geweigerd, omdat ik het nodig heb", zei de vrouw zeer emotioneel.

Ook andere personen vertelden min of meer hetzelfde verhaal. Op districtsniveau of op de overheidskantoren in de randdistricten vindt de afhandeling van aanvragen vlot plaats, maar de stagnatie vindt volgens hen plaats op het hoofdkantoor van RGB. Een man uit Coronie gaf aan dat zijn naam steeds op de lijst stond wanneer notabelen in het district bereidverklaringen uitreikten, maar de zijne was er nooit bij.

Hij zegt langs de rivier een terrein te hebben bezet en deze te hebben opgehoogd met klei om het leef- en bewoonbaar te maken. "Het is geen grond van anderen dat ik heb aangevraagd. Na wan presi pe sma no b'o wani tan. Na landaanwinst. Toch den man e du so moeilijk. Na liba kanti mi de. Na mi hey a klei dati, trowe o meni truck santi", zegt hij. Veel vertrouwen hebben de mensen niet dat hun papieren nog in orde worden gemaakt voordat de huidige regering aftreedt.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel