VMSS presenteert visie over financieel-economische situatie aan nieuwe coalitiepartijen

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

23 Juni 2020 08:02

Voor mij lezen

De Vereniging voor Minderdraagkrachtige Studenten in Suriname (VMSS) heeft tijdens de hearings van de samenwerkende coalitiepartijen VHP, ABOP, NPS en PL met het maatschappelijk middenveld, haar visie gepresenteerd over de oplossing van de huidige actuele financieel-economische situatie. Sterk bezuinigen, productie stimuleren, wisselkoers stabiliseren en investeerders aantrekken zijn de meest belangrijke aandachtspunten, zegt VMSS-voorzitter Paul van Dun aan Suriname Herald.

Bezuiniging
Er zal sterk bezuinigd moeten worden. Overheidsuitgaven moeten aangepast worden aan de inkomsten en er moeten voorlopig geen grootschalige projecten worden uitgevoerd. Deze moeten worden uitgesteld, totdat de situatie enigszins gestabiliseerd is. Als de overheid toch besluit enkele dringende grote projecten uit te voeren, dan wordt vanuit de VMSS geadviseerd dat deze voldoen aan de volgende criteria:
– moeten winstgevend zijn en beantwoorden aan de gestelde rendementseisen van de financierders;
– moeten de basis leggen voor de duurzame economische ontwikkeling in de diverse sectoren;
– moeten niet alleen deviezenbesparingen opleveren, maar meer nog, ook deviezeninkomsten genereren.

Productie en wisselkoers
De productie in Suriname moet door de overheid gestimuleerd worden, met name de agrarische sector. Er zijn studenten van de agrarische richting die bereid zijn de landbouw te helpen ondersteunen, door te planten. Maar als de grond daarvoor niet beschikbaar is, kan er niet gewerkt worden. De overheid zal grond beschikbaar moeten stellen aan personen, alsook studenten met agrarische achtergrond om te produceren. Hiermee zal de productie verhoogd worden en zo ook de verdiencapaciteit van het land. Doordat de productie en verdiencapaciteit opgeschroefd zullen worden, zal de wisselkoers een dalende trend vertonen, zegt de VMSS-voorzitter.

Investeerders aantrekken
Om de lokale productie te verhogen kan de overheid overgaan tot het aantrekken van investeerders, zowel nationaal als internationaal. Echter wordt hierbij geadviseerd dat bij het aantrekken van internationale investeerders er goede en sterke voorwaarde gesteld worden, zodat Suriname ook kan profiteren uit de productie die deze internationale investeerders zullen plegen en dat er sprake is van een win-win-situatie.

Verwachtingen
Verder heeft de VMSS haar verwachtingen over de noden van studenten gepresenteerd aan de nieuwe coalitieleiders. De VMSS verwacht dat er verder gewerkt wordt aan de duurzame oplossing van het huisvestingsvraagstuk onder jongeren en studenten. De nieuwe coalitiepartijen kunnen het beleid voortzetten, waarbij pas afgestudeerden en studenten in afrondende fase van hun studie in aanmerking komen voor een bouwperceel.

Verder kan de overheid ook betaalbare of goedkope woningen beschikbaar stellen aan studenten, met een hypotheek bij een van de lokale banken. Bij het initiëren van nieuwe woningbouwprojecten door de overheid, is voorgesteld om de optie van stapelwoningen te bekijken, waarbij op een kleine bouwoppervlakte meer woonmogelijkheden gecreëerd kunnen worden.

De studentenorganisatie heeft aangekaart dat er werkgelegenheid moet worden gecreëerd voor pas afgestudeerden. Verder is gevraagd om jong ondernemerschap vanuit de overheid te stimuleren. Om de economie opgang te brengen en dus te geraken uit te thans heersende financieel-economische situatie, zal men zoveel als mogelijk moeten ondernemen, zegt van Dun.

Verder verwacht de VMSS:
– het introduceren van online studeren bij noodsituaties (bijvoorbeeld COVID-19);
– betaalbare collegegelden en studiekosten;
– heropstart van de avondopleiding AdeKUS;
– huisvesting voor studerende decentraliseren (zie bijvoorbeeld student housing Campus Village).

De VMSS vindt dat een moment aangebroken is om de economie een geweldige boost te geven, waardoor op korte, middellange en lange termijn een economische groei kan worden bewerkstelligd met als resultaat een welvaartsstijging voor de totale Surinaamse bevolking, inclusief jongeren en studenten, zegt van Dun.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel