OAS verwelkomt bekrachtiging verkiezingsuitslag

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

23 Juni 2020 05:54

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) begint dinsdag met het onderzoek naar onregelmatigheden die zich bij de verkiezingen van 25 mei hebben voorgedaan in de ressorten Pontbuiten en Tammenga. Het onderzoek bij de stembureaus 205 en 206 is dinsdag, woensdag volgen 185, 188 en 192. Op deze vijf stembureaus heeft een niet meer te achterhalen aantal kiezers gestemd op andere biljetten, dan die van de betreffende ressorten. De werkzaamheden vinden plaats in Bridge View.

Na rangschikking van de zeventien kandidaten met meeste stemmen is er een miniem verschil per kandidaat. De uitslag op ressortraadsnviveau is daardoor vrijdag nog niet bindend verklaard. Met politieke partijen zal worden nagegaan hoe deze kwestie op te lossen om de uitslag en de toewijzing van zetels bindend te verklaren. Op DNA-niveau is dat vrijdag gebeurd.

De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) heeft de bekrachtiging van de verkiezingsuitslag door het OKB verwelkomd. Ze spreekt van een belangrijke stap in het verkiezingsproces waarmee de weg wordt vrijgemaakt voor de installatie van de nieuw gekozen leden van het parlement en de uiteindelijke verkiezing van de president en vicepresident. De OAS feliciteert het OKB, "met de tijdige afronding van deze fase van het proces en zal het officieel verslag over de verkiezingen evalueren". Tegelijkertijd kijkt het regionale orgaan er ook naar uit om kennis te nemen van de beslissingen van de Surinaamse autoriteiten over de afronding en certificering van verkiezingsresultaten voor de lokale en districtsraden, die nog moeten plaatsvinden.

De OAS prijst de regering, de verkiezingsautoriteiten, politieke partijen, burgers en alle andere belanghebbenden voor hun democratische inzet gedurende het verkiezingsproces. "In dit verband is het van groot belang om in het bijzonder de ijver en het doorzettingsvermogen van de verkiezingsautoriteiten en de opiniepeilers te benadrukken. Immers, zij zijn gedurende de hele periode van het tellen van de stemmen op hun post gebleven, ook al werd het land geconfronteerd met een heropleving van Covid-19 in de verkiezingsfase."

De winnaars van de verkiezingen worden succes toegewenst bij de toekomstige inspanningen. Het is ook van belang om de inspanning van president Bouterse met betrekking tot het verkiezingsresultaat te erkennen en er wordt een soepele overdracht en een pad van stabiliteit voor de democratie in Suriname verwacht. De OAS stelt verder dat de organisatie zich blijft inzetten voor het versterken van de democratie en het democratisch bestuur op het Westelijk Halfrond en ziet met dit doel in gedachten uit naar verdere samenwerking met alle belanghebbenden in Suriname.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel