Bemiddelingsraad neemt afwachtende houding in geschil Rosebel

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

23 Juni 2020 00:00

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De Bemiddelingsraad voor geheel Suriname ontkent te hebben bemiddeld in het geschil bij Rosebel Gold Mines tussen de directie en de personeelsbond. Wel wordt toegegeven dat er stappen waren ondernomen om te interveniëren, maar dat de raad werd gehinderd door de lockdownmaatregelen.

De Bemiddelingsraad bevestigt eerder door zowel directie als bond schriftelijk in kennis te zijn gesteld dat partijen via overleg tot een oplossing wilden komen in het geschil rond de bescherming van de gezondheid van de medewerkers. "Uit die correspondentie is gebleken dat partijen in een impasse zijn geraakt en geen oplossing hebben kunnen bewerkstelligen, waardoor er een werkneerlegging heeft plaatsgevonden", schreef plaatsvervangend secretaris A. Bansie maandag.

"In de media zijn er berichten verschenen alsof de Bemiddelingsraad was ingeschakeld in deze kwestie." Duidelijk wordt gemaakt dat - hoewel de intentie er was zich met de zaak te bemoeien - het er niet van is gekomen door de lockdown. "Thans blijkt dat er contact is tussen het Covid-19-managementteam, de werkgever en de vakbond voor het oplossen van dit vraagstuk. De raad blijft de ontwikkelingen met betrekking tot deze kwestie volgen en zal, indien nodig, alsnog interveniëren."

De arbeiders besloten op 12 juni het werk neer te leggen vanwege de uitbraak van Covid-19 op de plant in district Brokopondo. De directie zei daarop dat het besluit van de werknemers en de vakbond om in actie te gaan zal worden afgehandeld volgens de bestaande protocollen en de geldende cao. De Bemiddelingsraad heeft maandag in zijn verklaring laten weten zich ernstig zorgen te maken over de situatie bij het goudbedrijf. Naar verluidt waren tot en met maandag 21 arbeiders besmet met Covid-19 en zaten ruim honderd man in quarantaine.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel