Oneigenlijk gebruik hulplijnen kindermishandeling

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

22 Juni 2020 15:56

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De kinder- en jeugdtelefoon in Suriname wordt vaak oneigenlijk gebruikt, vooral in deze Covid-periode. Mensen bellen voor zaken die niets te maken hebben met bijvoorbeeld kindermishandeling of kinderen in een noodsituatie. Dit blijkt uit een gesprek van de Ware Tijd met directeur Jacintha Dundas van de stichting Kinder- en Jeugdtelefoon (KJT) naar aanleiding van een internationaal rapport.

De Wereldgezondheidsorganisatie en het Kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef) rapporteren over pieken die zijn waargenomen in het bellen naar hulplijnen voor kindermishandeling en intiem partnergeweld. Maatregelen om thuis te blijven, waaronder sluiting van scholen, hebben de gebruikelijke bronnen van ondersteuning voor gezinnen en individuen zoals vrienden, familie of professionals beperkt. Dit tast het vermogen van slachtoffers aan om met succes met de coronacrisis en de nieuwe routines van het dagelijks leven om te gaan.

Volgens de twee organisaties is er een toename van schadelijk online gedrag, waaronder cyberpesten, riskant online gedrag en seksuele uitbuiting. Dundas zegt dat in Suriname niet kan worden gesproken van een piek in het aantal meldingen. Er wordt wel vaker dan anders gebruikgemaakt van de hulplijn, maar dit komt mede door het feit dat de lijn in het kader van de Covid-19-crisis ook is opengesteld voor andersoortige meldingen dan kindermishandeling. Ook volwassenen mogen er nu gebruik van maken. Het kan zijn dat ze in een gewelddadige situatie zitten of zoiets waarnemen. Ook als ze een luisterend oor nodig hebben of als ze iets kwijt willen mogen ze de hulplijn gebruiken.

Er zijn meldingen binnengekomen voor financiële steun en ouders hebben contact gezocht voor hulp in de opvoeding, omdat kinderen moeilijk handelbaar gedrag vertonen. "Dit zijn zo de aard van de gesprekken geweest de afgelopen maand. Zaken die te maken hebben met financiële steun komen veel voor. We hebben ook meldingen gehad van buren die waarschuwden dat buurkinderen in een onveilige situatie zaten." Een beller maakte melding dat ze last heeft van haar buurman die seksueel getinte avances maakt tegenover haar. In een ander geval belde iemand voor een buurmeisje dat geslagen werd tijdens huiswerkbegeleiding.

Dundas vraagt burgers extra waakzaam te zijn, vooral als het gaat om kinderen. "Als je een kind in een ongewenste of ongebruikelijke situatie ziet, ga niet ervan uit dat iemand anders hulp zal bieden, want je weet op dat moment niet of dat zal gebeuren." Ze verzekert dat de privacy van de melder is gegarandeerd. Het is belangrijk voor de organisatie om zichtbaar te blijven. Door de beperkingen van overheidswege heeft ze haar activiteiten moeten terugbrengen, maar ze is wel actief gebleven op sociale media. De KJT heeft al enkele mogelijkheden bedacht hoe de situatie op te vangen om zodoende zichtbaar te blijven voor haar doelgroep: kinderen en jongeren.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel