Chinese gemeenschap schenkt frontliners beschermingsmiddelen

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

20 Juni 2020 18:23

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Door de belangrijke rol van dienstverleners in de frontlinie in de strijd tegen Covid-19 heeft de Chinese gemeenschap gemeend om hen gratis beschermingsmiddelen te schenken. Het gaat onder meer om mond- en neuskapjes, ontsmettingsmiddelen en isolatiekleding die worden geschonken via de Suriname Chinese United Association en Charity Association Suriname-China.

Organisaties die menen in aanmerking te moeten komen mogen zich aanmelden. Chuanrui Wang, die betrokken is bij de uitvoering, zegt tegen de Ware Tijd dat er tot nu toe al "heel veel" is weggegeven. Hij noemt onder meer de Regionale Gezondheidsdienst, het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, militaire- en politieposten. Ook de media worden als belangrijke groep genoemd. "We proberen nu eerst de frontline medewerkers te voorzien, want als zij komen weg te vallen, wordt het een ramp voor ons." Andere instellingen zoals kinder- of bejaardentehuizen komen later aan de beurt.

Wang vertelt dat er enorm veel materiaal is gedoneerd vanuit de Chinese gemeenschap onder wie winkeliers. Die voelen volgens hem mee met het Surinaamse volk waar hij "zeer blij en trots" om is. Daarnaast beseffen zij dat er in veel sectoren een schaarste is aan beschermende middelen. Nu nog zijn er personen uit de samenleving die wensen te doneren. Een deel van de spullen wordt uit het buitenland gehaald, terwijl lokaal groothandelaren daarin helpen voorzien. Hoe groot de voorraad is, kan hij niet exact aangeven maar ter illustratie zegt hij dat er per instantie tenminste vijfhonderd items worden gedoneerd.

Dat de Chinese gemeenschap meevoelt met de Surinaamse komt volgens Wang ook omdat ze snapt hoe gevaarlijk het virus kan zijn. Veel van de inwonende Chinezen hebben familieleden in China waar het virus meer dan tachtigduizend burgers heeft getroffen van wie er ruim 4.500 zijn overleden. Hij merkt op dat veel van de Chinezen in Suriname al mond- en neuskapjes op hadden toen door de instanties die nog niet voor iedereen verplicht waren gesteld. Dat geeft aan hoe serieus zij omgaan met de situatie. Volgens de zegsman is er vooralsnog geen termijn verbonden aan de liefdadigheidsactie vanuit de twee organisaties. "Het is een strijd tegen Covid-19 en zolang de bestrijding niet voldoende is beheerst, gaan wij door."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel