Breaking: Dorpen Boven-Marowijne onder water gelopen; enkele bewoners al geëvacueerd

Dorpen Boven-Marowijne onder water gelopen. Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

17 Juni 2020 18:25

Voor mij lezen

Enkele dorpen langs de Marowijnerivier zijn door hoge waterstand onder water gelopen. De aanhoudende regens van de afgelopen dagen hebben ertoe geleid dat de rivier en kreken buiten hun oevers zijn getreden. Het gaat om de dorpen Sambedoemi, Pikinpisii, Luwabi, Saajé en Keémenti aan de Tapanahonyrivier in de omgeving van Drietabiki. Bewoners van deze dorpen zijn intussen per eigen gelegenheid geëvacueerd.

Kapitein Baja Gazon van Drietabiki zegt in gesprek met Suriname Herald dat de situatie zorgelijk is. Het blijft maar regenen. In sommige dorpen is het water al aan de rand van de dorpen. Mensen beginnen uit voorzorg naar manieren te zoeken om hun spullen elders te plaatsen. Gazon zegt verder dat in sommige dorpen het water al vrijwel gelijk is aan de hoogte van de dorpen.

Het water is in sommige dorpen al tot in de huizen. Foto: Suriname Herald

Indien het zo doorgaat vreest de kapitein voor het ergste. Het water is in sommige dorpen al tot in de huizen. Alle kostgrondjes zijn onder water gelopen waardoor de aanplanten als verloren kunnen worden beschouwd.

Gazon zegt dat de dorpelingen het met de COVID-19-maatregelen al moeilijk hebben. “Als je nu naar de winkel hier stapt om een zak rijst te komen, praat je al gauw van een SRD 350 die je moet neertellen. Met dit erbij zal het zeker erger worden”, meent de kapitein. Hij stelt dat het gezag en de mensen de situatie in de gaten houden om op te treden als het waterpeil blijft stijgen.

Enkele bewoners zijn al gee?vacueerd. Foto: Suriname Herald

Jopi Gazon, van het Kabinet van de Granman, zegt dat het gezag de districtscommissarissen Margaretha Malontie en August Bado al op de hoogte heeft gesteld van de situatie. Ook het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbeheersing (NCCR) is in kennis gesteld.

De situatie aan de Lawa-kant wordt gemonitord. Hoewel het waterpeil daar ook hoog is, zijn de dorpen nog niet onder water gelopen, zegt hoofdkapitein Simon Doea van het dorp Cottica. Wat de mensen daar wel meemaken is dat al hun aanplanten zijn vernietigd. Hoe dat komt is voor de kapitein een raadsel.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel