Kantonrechter beveelt gevangenhouding Van Trikt

Robert van Trikt
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

17 Juni 2020 16:00

Voor mij lezen

Kantonrechter Maytrie Kuldipsingh heeft het bezwaarschrift van de ex-governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert van Trikt, afgewezen. De kantonrechter verwijst de klager naar een nader te bepalen terechtzitting en beveelt de gevangenhouding van de ex-governor. In de beschikking die gisteren is gepubliceerd door de Hof van Justitie is eveneens opgenomen dat de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, wel als een verdachte wordt aangemerkt in deze zaak.

Geen strijdigheid gelijkheidsbeginsel
De kantonrechter stelt dat het niet vervolgen van de minister van Financiën geen strijdigheid met het gelijkheidsbeginsel oplevert. De vervolgingsambtenaar heeft in haar betoog aangegeven, dat Hoefdraad wel als verdachte wordt aangemerkt. Ze heeft conform de wet bij De Nationale Assemblee (DNA) een vordering ingesteld tegen de vervolging van Hoefdraad. Echter heeft DNA die vordering afgewezen en treft het Openbaar Ministerie geen verwijt dat zij haar plichten heeft verzaakt. De kantonrechter is van oordeel dat er geen schending is van het gelijkheidsbeginsel.

Verboden handelingen verricht
De kantonrechter stelt dat Van Trikt tezamen en in vereniging met twee anderen en/of Hoefdraad als minister van Financiën, althans alleen, als de governor van de Centrale Bank van Suriname verboden handelingen heeft verricht en/of besluiten heeft genomen waarbij aan een staatsinstelling te weten de Centrale Bank van Suriname, opzettelijk financieel nadeel is toegebracht of financieel nadelige voorwaarden zijn bedongen.

Van Trikt heeft in strijd gehandeld met de terzake geldende voorwaarden of wettelijke voorschriften of procedures. Dit zou hij hebben gedaan om voor zichzelf en/of ten behoeve van (een) ander(en), te weten twee verdachten en/of Hoefdraad, althans één of meer tot nog toe onbekend gebleven personen en/of ten behoeve van de rechtspersonen Clairfield Benelux nv en/of Orion Assurance and Advisory nv en/of ten behoeve van het ministerie van Financiën enig onrechtmatig voordeel te verkrijgen.

De kantonrechter stelt dat de CBvS-governor wel een publieke functionaris is. Ze geeft verder aan dat ten aanzien van het transactieschema in het strafdossier met betrekking tot de internationale overmakingen, er wel ernstige bezwaren zijn ten aanzien van het genieten van onrechtmatig voordeel. Hierbij wordt verwezen naar de memorie van toelichting van de Anticorruptiewet S.B. 2017 no. 85 op pagina 46.

Belangenverstrengeling
De verklaringen van de getuigen bieden in ieder geval voldoende handvaten om de ernstige bezwaren ten aanzien van de belangenverstrengeling zoals vermeld in artikel 13 lid 2 van de Anticorruptiewet aan te nemen. De vraag die hier aan de orde is, is of en in hoeverre de handelingen van de ex-governor in zijn functie van CBvS-governor en tevens aandeelhouder en eigenaar van het gebouw van Orion Assurance and Advisory NV en/of Orion Capital Investment NV, een belangenverstrengeling met zich hebben teweeggebracht zoals vermeld in artikel 13 lid 2 van de Anticorruptiewet.

De kantonrechter is na bestudering van het dossier van oordeel, dat een aantal verklaringen van getuigen, die bij de politie zijn afgelegd en tijdens het gerechtelijk vooronderzoek met name verklaring van onder andere Hoefdraad in onderling verband en samenhang beschouwd, ernstige bezwaren opleveren ten aanzien van Van Trikt over de aan hem verweten feiten.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel