Suriname Hindi Parishad schakelt over op online Hindi- en Sarnámilessen

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

17 Juni 2020 15:32

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De stichting Suriname Hindi Parishad die elk jaar Hindi- en Sarnámilessen verzorgt, zal vanwege de Covid-19 crisis overgaan tot onlinelessen. "Als we de lessen niet zo snel mogelijk verzorgen, zal het een verloren cursusjaar zijn", zegt voorzitter Bolanath Narain.

Zondag heeft Narain met de overige leden van het bestuur via Zoom vergaderd en besloten is om te inventariseren welke docenten de mogelijkheid hebben om de cursus online te verzorgen. De stichting telt landelijk ruim tachtig Hindischolen en ongeveer 150 docenten. "Niet alle docenten beschikken over internet en bij diegene die wel daarover beschikken hapert soms het netwerk", zegt Narain.

Jaarlijks is er grote belangstelling om de taal te leren lezen en schrijven. Elk nieuw cursusjaar start rond medio februari en begin maart. Na een jaar worden examens op de laatste zondag van januari afgenomen. "We zaten in het proces van de diploma-uitreiking toen de partiële lockdown en de beschermende maatregels werden afgekondigd. We weten niet hoe lang de Covid-19-situatie zal duren en daarom moeten we mogelijkheden bekijken om dit cursusjaar niet verloren te laten gaan." Een andere mogelijkheid is volgens Narain om de cursus ook via de radio te laten verzorgen. Het zal een beetje lastig zijn, maar er kan ook aan zelfstudie gedaan worden.

De beweegredenen om de talen te leren zijn verschillend. Omdat in de Bollywoodfilms veel Hindi wordt gesproken, willen enkele cursisten de taal leren om de films beter te kunnen volgen zonder de Engelse ondertiteling te hoeven lezen. "Maar je hebt anderen die de godsdienst en cultuur via de taal beter willen begrijpen. Er zijn ook mensen die studiebeurzen in India krijgen en als ze in India zijn willen ze zich zoveel mogelijk zonder een tolk kunnen bewegen", zegt Narain. De heilige geschriften zijn ook in Hindi geschreven.

Voor de Sarnámicursus is er grote belangstelling van niet-Hindostanen. Vooral artsen, andere mensen uit de gezondheidszorg en bepaalde beroepsgroepen komen deze cursus volgen om de communicatie met de patiënten en andere cliënten beter kunnen doen. "Twee jaar geleden hadden we een Sarnámicursus en slechts een of twee cursisten waren van Hindostaanse komaf", zegt Narain. Volgens hem zijn er alleen maar voordelen als mensen meertalig zijn. "Het is wetenschappelijk bewezen dat als je meer dan een taal spreekt, je hersenen 'scherper' zijn."

De stichting is voorstander van het behoud van alle moedertalen. "In de wereld zijn sommige talen verdwenen, omdat die niet meer zoveel werden gesproken of onder druk kwamen te staan. Maar we wonen in Suriname waar onze voorouders uit alle delen van de wereld zijn gekomen en we nu gezegend zijn met deze culturele rijkdom. Zoveel groepen, zoveel talen en zoveel culturen die we moeten koesteren in ons land", zegt Narain.

Zaterdag werd de internationale Sarnámidag in Nederland gelanceerd. Narain geeft aan dat de stichting vorig jaar 21 februari, op Dag der Moedertalen, een Sarnámidag in Suriname heeft uitgeroepen. De stichting was van plan deze groots in Suriname te vieren, maar vanwege Covid-19 is het verschoven naar volgend jaar.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel