COLUMN: Leren we niet?

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

17 Juni 2020 14:00

Voor mij lezen

De afgelopen dagen heb ik me ontzettend gestoord en geërgerd aan mijn kondreman, maar vooral aan het gedrag van de autoriteiten. Met name de hoge pieten en ‘pieteressen’ die hun hand niet hoeven open te houden voor Pa Lanti om een coronauitkering of -voedselpakket te krijgen. Zij die beleid helpen ontwikkelen en in de uitvoering zitten. Over die mensen heb ik het.

Je zou denken dat we met alle uitdagingen die we de afgelopen weken door COVID-19 hebben gehad ook hadden geleerd uit de dingen die fout zijn gegaan. Zoals bij de registratie van mensen die in aanmerking willen komen voor een coronauitkering. Nee, hoor. Mooi niet! Anders hadden we de chaos maandag niet gehad bij de distributie van voedselpakketten bij Sociale Zaken en Volkshuisvesting en andere plaatsen.

Zal je de mensen de hele dag als een manjabosu bij, op en in elkaar hebben laten staan om pas in de avonduren te ontdekken dat het chaos was en dan pas besluiten te evalueren om zaken anders aan te pakken. Ik zei het reeds in een vorige column: wanneer mensen zich in hun bestaan bedreigd voelen, schakelen ze over op survival mode. En dat is precies wat maandag is gebeurd. Mensen sloegen de waarschuwingen wat betreft het afstand houden van elkaar compleet in de wind, omdat het krijgen van een pakket op dat moment zwaarder woog dan alle andere zaken.

Een aantal vragen komen bij me op na vanaf maandagochtend foto's en videobeelden van de chaotische toestanden te hebben gezien. Was het al niet vanaf het begin duidelijk dat er wanorde heerste en dat vrijwel niemand zich hield aan de anderhalve tot twee meter afstand onder elkaar? Was het pas in de vooravond duidelijk dat de mensen de instructies van de medewerkers niet opvolgden? Had er niet voor voldoende assistentie en begeleiding van de politie kunnen worden gezorgd, zodat alles ordelijk kon verlopen?

Allemaal vragen achteraf, maar het zijn zaken die al vroeg bij de aanmelding van de honderden mensen waren waargenomen. In deze hadden de autoriteiten al in een vroeg stadium de distributie moeten afblazen en de menigte moeten hebben voorgehouden, dat zolang de instructies niet stipt werden opgevolgd de verdeling niet zou aanvangen. Helaas is dat niet gebeurd. Het jammere hierbij is ook dat de hoge pieten en hun uitvoerders geen verantwoordelijkheid durven nemen voor het debacle.

In plaats daarvan wordt het in de schoenen geschoven van de leverancier van de pakketten die de levering te laat heeft gepleegd, de burger die niet luisterde naar de instructies, oneerlijke mensen die op meerdere plekken pakketten gingen halen, personen die met meerdere ID-kaarten kwamen aandansen om ook voor anderen een pakket te bemachtigen en last but not least, de technologie. Het computersysteem zou de mensen in de steek hebben gelaten waardoor zaken op een gegeven handmatig moesten worden gedaan. Op geen enkel moment werd de volle verantwoordelijkheid genomen, dat de logistieke voorbereiding een complete fiasco was.

Als dat niet voldoende was kwam de directeur van Sozavo tijdens één van de recente COVID-19-updates glunderend vertellen hoe mensen blij waren, dat ze aan de sociale uitkering waren geholpen en huilden van blijdschap toen ze die in ontvangst namen. Toen ik die opmerking hoorde ben ik wel behoorlijk afgeknapt op die mevrouw Salmo. Kom pas vertellen en jezelf veren in de kont steken wanneer het geld uit je eigen zak komt en je het nodig vindt daarover op tv te moeten kletsen. Zo lang het geld van Pa Lanti is, dus uit de staatskas komt en niet uit jouw privékluis, doe gewoon je werk en houdt je kop verder dicht. Laat behoeftige burgers, van wie een goed deel behoeftig of armlastiger is geworden door het beleid dat door opeenvolgende regeringen is gevoerd, in hun waarde. Gun hen nog dat klein beetje menswaardigheid dat ze nog over hebben. Geen mens vindt het leuk om van anderen, laatstaan van een overheid, afhankelijk te zijn voor diens basislevensbehoeften en overleving. Of om diens gezondheid te riskeren voor een bordje eten. Hopelijk hebben we allemaal uit het fiasco van maandag geleerd en vindt de distributie voortaan op een menswaardigere manier plaats. Maandag was ronduit mensonterend en dat mag zich niet herhalen.

ivancairo@yahoo.com

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel