Pansa Group of Companies innoveert te midden van uitdagingen

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

17 Juni 2020 13:12

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Maurino Pansa is geen man die zaken halfslachtig aanpakt. Dat is te merken aan de opzet van het interview waar de sfeer en de opzet te vergelijken zijn met een aflevering van ‘The Apprentice’, voorheen één de beste businessshows in Amerika. Het deuntje speelt zich af in mijn hoofd wanneer Pansa plaatsneemt om zijn verhaal te doen. Zijn machinepark en de inrichting van zijn bedrijf hebben het een en ander al verteld; Pansa Group of Companies means business.

Wat als bescheiden familiebedrijf begon op het erf van zijn ouderlijk huis door zijn vader Humphrey is nu, veertig jaar later, uitgegroeid tot een holding. "Mijn vader was onder meer werkzaam bij Suralco en leverde houtproducten zoals die roerstokken die gebruikt werden voor de verwerking van aluminium, ook houtskool en andere producten. Hij had ook een taxi- en busbedrijf en we hadden toen al een soort uitzendbureau voor de industrie", vertelt Pansa die in 1997 het roer overnam van zijn vader.

Nu is het bedrijf gespecialiseerd in productie, engineering, inkoop, constructie, fabricage, industriële en human resource services en ontwikkeling. De holding is momenteel een one-stop- shop voor human resource-diensten en ondersteuning voor industriële ontwikkelingsprojecten in de sectoren olie en gas, mijnbouw, voedselverwerking, landbouw en energie lokaal en in de regio.

 

Het belang van het familiebedrijf heeft hij met de paplepel meegekregen. "Mijn moeder Juliana was een superheld kun je bijna zeggen, want zij moest met mijn vader het bedrijf draaien. Als mijn vader niet aanwezig kon zijn, reed zij soms die grote truck naar het binnenland om de nodige houtproducten op te halen", klinkt bewondering door in zijn stem.

In de jaren tachtig breidde het bedrijf zijn diensten al uit onder toezicht van zijn vader. "Na zijn pensionering bij Suralco ging hij full force binnen het bedrijf en leverde krachten aan voor de verschillende diensten gericht op de industrie." Pansa betreurt het dat zijn vader moest afhaken wegens gezondheidsredenen. "Het was een heel moeilijke periode, want mijn vader was toen in de bloei van zijn onderneming en moest uit het bedrijf stappen."

Maurino nam het bedrijf toen over van zijn vader in 1997. "Ik moest in een rijdende trein stappen als negentienjarige jongen die nog op de Amto zat, maar gelukkig had ik ondersteuning van mijn moeder die nog heel actief was", zegt Pansa die naast uitdagingen ook kansen zag voor het bedrijf. "Ik ben erin gegroeid en heb zeker een uniek startpunt meegekregen om te kunnen ondernemen in Suriname. Vooral met mijn inzichten en ervaringen die ik verkreeg met mijn vader doordat wij een zeldzame kijk in de keuken van Suralco konden hebben; de grote industrie toen", vertelt Pansa die zijn drive, zijn school en werk moest zien te combineren, wat hij best zwaar vond.

 

De combinatie van die drie zaken heeft een bijzondere bijdrage kunnen leveren aan zijn unieke bedrijfsvoering. "Wat ik op school leerde in de praktijk, kon ik in werkelijkheid toepassen. Behalve het technische ben ik me ook gaan verdiepen in management. Ik had ook toegang tot heel veel internationale trainingen waarvan ik gretig gebruik heb gemaakt om uiteindelijk een eigen businessmodel te ontwikkelen", klinkt het trots. Pansa had ongeveer tien jaar nodig om die juiste formule voor zijn bedrijf uit te zoeken.

Het afgelegde traject zorgde er ook voor dat hij nieuwe strategieën uit kon zetten om het bedrijf niet alleen staande te houden, maar ook uit te breiden. Samen met zijn moeder introduceerde hij een nieuwe kijk op bedrijfsmanagement. Hij liet een nieuwe wind waaien die voor hem zeker succesvol is geweest. "Het is gelukt om de oude en de nieuwe generatie binnen het Pansa-bedrijf bij elkaar te brengen om het maar zo uit te drukken. Je moet nagaan dat mijn vader al een team had dat gewend was te werken op de oude manier waar alles manueel werd uitgevoerd", vertelt Pansa.

Er kwam in de jaren negentig ook een digitale opmars in Suriname en Pansa zag meteen in dat automatisering een sleutel zou zijn om het voortbestaan van het bedrijf te garanderen. Er waren wel verschillen van inzichten, maar met een flinke dosis overtuigingskracht wist de toen jonge directeur hoe hij de mensen bij elkaar kon brengen voor het gezamenlijke doel. "Desondanks hebben we tools en middelen ontwikkeld die ons managementteam konden overhalen om mee te gaan in die richting."

Maar naast visie en management skills heeft elke ondernemer kapitaal nodig om de dromen van zijn bedrijf te kunnen verwezenlijken. "Kapitaal genereren voor je bedrijfsvoering is niet makkelijk, maar als je je businessplannen goed opzet met goed marktonderzoek en SWOT-analyses moet het min of meer lukken om financiers aan te trekken. Daarnaast moet je een gedegen administratie hebben, want zonder je administratie ben je nergens", vertelt Pansa. "Wat wij deden is om zoveel mogelijk zelf zaken te ontwikkelen, ontwerpen en te creëren zoals machines die je normaal alleen kunt gebruiken in het buitenland. We hadden voor het bouwen van een tank een speciale machine nodig om ijzer of materiaal te rollen. De installatie zou ons 150.000 US dollar kosten. We hebben die in-house gedaan en hebben de kosten gebracht naar tussen de 20.000 en 25.000 US dollar. Innovatie is heel belangrijk bij Pansa en dat is ook de kracht van ons." Innoveren is niet alleen belangrijk maar ook het managen van je cash flow. "We hebben ervoor gezorgd de minimale randvoorwaarden in place te hebben om in aanmerking te komen voor financiering."

 

In de 22 jaar waarin Pansa van zijn vader overnam, mocht de gedreven ondernemer tal van hoogtepunten noteren. Een daarvan is groeien van een eenmanszaak naar een naamloze vennootschap, wat veel andere mogelijkheden en deuren opengedaan heeft voor het bedrijf. Ook het uitbreiden van haar diensten leverde succes op. "Binnen twee jaar nadat ik had overgenomen konden we diensten aanbieden zoals industrieel onderhoud, engineering en las en constructie, met allemaal zelf getraind kader." Het bedrijf behaalde daarna tal van internationale certificeringen, wat toen heel belangrijk was voor een multinational als Suralco waarmee gewerkt werd.

"We hebben in elk geval ongeveer tien hoog aangeschreven internationale certificaten mogen behalen, waaronder het onderhouden van veiligheidskleppen die vooral heel belangrijk zijn in de industrie", vertelt Pansa trots die het internationaal certificeren van zijn bedrijfsvoering heel belangrijk vindt. "Niet alleen omdat multinationals het van je eisen, maar ook voor de garantie en bewaking van de kwaliteit van geleverde diensten", benadrukt de innovatieve directeur. Ook het opzetten van een eigen industrieterrein is volgens Pansa één van de belangrijkste successen voor het bedrijf. Zijn industriepark huisvest miljoenen dollars aan machines die ook worden ingezet.

 

Het succesvol stappen uit het Suralco-tijdperk is volgens Pansa een van de grootste uitdagingen geweest voor zijn bedrijf. Het bedrijf dat jaren afhankelijk was van projecten afkomstig van de multinational, heeft kunnen overleven door het goed doornemen en analyseren van de mogelijke behoeften in Suriname, waaronder de gas- en olie-industrie en zelfs de landbouw- en voedselsector. Pansa heeft op basis van analyses goed kunnen inspelen op deze behoefte.

"We waren al sinds 2013 bezig met hoe wij zouden kunnen overleven zonder Suralco. Met onze langetermijnvisie waren wij min of meer voorbereid op het vertrek van de Suralco die uiteindelijk in 2015 is gestopt in Suriname." Het bedrijf heeft daardoor ook zijn plek ingenomen als Pansa Group of Companies binnen de industriële sector van Suriname zelf die volgens Pansa nog verder op gang moet komen. "De grootste uitdaging was een industriepark neerzetten met een state of the art machinepark dat ons onderscheidt van de rest en ook nog opereert in een markt waar er geen structuur is. Waar wet- en regelgeving nog niet helemaal in balans zijn met de realiteit en dat vormt zeker een uitdaging voor ons als bedrijf."

Kenmerkend voor de directeur is dat hij zich niet alleen blindstaart op de uitdagingen maar in de uitdagingen juist de kansen opzoekt. "We zien grote potentie en significante mogelijkheden die Suriname ons biedt. Als we kijken naar menselijk kapitaal, onze natuurlijke grondstoffen en onze strategische ligging hebben we de maximale randvoorwaarde als land om tot een super economie te komen, maar we moeten nog begrijpen wat onze plek is. En daarin zien we de kansen als Pansa Group".

 

Net als elke onderneming in Suriname is ook Pansa Group of Companies getroffen door de effecten van de Covid-19-pandemie. Maar dat weerhoudt de gedreven bedrijfsleider er niet van om te blijven innoveren en kijken hoe hij ondanks de nu fragiele economie toch kan doorgaan. "Zo gek als het klinkt moet je toch blijven investeren en proberen te performen. Als je dat niet doet ga je geen omzet maken. We zijn zeker terug gegaan in onze omzet, maar blijven kijken en werken aan de kansen die we kunnen benutten", vertelt Pansa die voorzichtig naar zijn communicatieman kijkt om te weten of hij een tipje van de sluier mag lichten over de kortetermijnplannen.

"Ik mag verklappen dat we in elk geval ondernemerschap zullen stimuleren." Als tastbaar voorbeeld haalt Pansa een ijzeren hamer uit de kast die compleet is vervaardigd binnen zijn bedrijf. "We gaan het niet zelf doen, maar we willen ondernemers stimuleren om hun eigen gereedschappen te ontwerpen met behulp van onze machines. Als we hamers en allerlei soorten gereedschappen hier kunnen vervaardigen besparen we niet alleen op deviezen maar ondersteunen ook nog onze eigen economie", klinkt het gepassioneerd uit de mond van Pansa die vooral startende en kleine ondernemers wil faciliteren.

Tegenslagen zijn voor Pansa niet bedoeld om bij de pakken neer te zitten, maar om met zelfredzaamheid, innovatie en een positieve kijk de kansen te blijven zoeken binnen de uitdagingen. "Er is voor mij geen weg terug. Als ik kijk naar wat er al is afgelegd door mijn vader en de investeringen door mij gepleegd is er geen andere richting mogelijk dan vooruit gaan.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel