COMMENTAAR: Volwassenheid

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

17 Juni 2020 12:00

Voor mij lezen

ALS RESULTAAT VAN wat wordt genoemd een "openhartig, constructief en vriendschappelijk" overleg hebben de voorzitters van de VHP. Abop en NDP afspraken gemaakt over de bestuurlijke overdracht. Zoals gebruikelijk is, is over en weer de wens geuit over een ordelijke en verantwoorde transitie. De wenselijkheid van een soepele machtsoverdracht is vastgelegd in een verklaring die een geest ademt van wederzijdse goede wil.

Met deze gezamenlijke verklaring van Chandrikapersad Santokhi (VHP), Ronnie Brunswijk (Abop) en Desiré Bouterse (NDP) is er een einde gekomen aan de heersende onzekerheid en spanning over erkenning van de verkiezingsuitslag door de NDP vanwege perikelen rondom de telling. Nuchter denkende mensen hebben uitgekeken naar de volwassenheid van de kant van de zittende coalitie. Het ging namelijk om de erkenning van de VHP die de meeste zetels heeft behaald. Het is gangbaar dat de winnaar wordt gefeliciteerd. Excuus is dat de NDP bezwaar heeft aangetekend tegen fouten die zijn gemaakt tijdens het verkiezingsproces, vandaar dat de felicitatie uitbleef. Die bezwaren zijn van de baan.

Nu de plooien zijn glad gestreken tussen de drie politieke leiders kan Suriname opgelucht ademen en zich richten op de toekomst. Want Suriname zou naast Covid-19 geen onlusten kunnen verdragen door het afwijzen van de verkiezingsuitslag. Dat scenario zou geen winnaars hebben. In de wereld vandaag worden uitslagen van een aantal verkiezingen aangeduid als oneerlijk en onacceptabel. De vrees was daarom gerechtvaardigd dat bij de stembusgang van 25 mei de zittende regering dat odium op de schouders zou krijgen en in het verlengde daarvan onlusten. Wie zonder meer aan de wereldgebeurtenissen voorbij gaat is naïef. Er moeten lessen daaruit worden geleerd.

Een grote mate van wantrouwen ging lang vooraf aan de stembusgang en er is niet afdoend daarop gereageerd. De onzekerheid en twijfels over een eerlijk verloop van de stembusgang heeft de verkiezingsautoriteiten onder druk gezet. Irritatie en emoties vierden hoogtij onder zowel propagandisten als de autoriteiten. Elke verkiezing heeft zo zijn eigenaardigheden. Ook die van 25 mei is niet helemaal zonder kleerscheuren gebleven. Uit een grondige evaluatie van alle processen zal blijken dat er ogen en haken zijn. Belangrijk is dat er steeds is geroepen om, naar het voorbeeld van de wereld, het verkiezingsproces te digitaliseren en afscheid te nemen van het handmatige. Daarmee wordt recht gedaan aan de technologische vernieuwing.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel