Billen wassen een goedkoop alternatief

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

17 Juni 2020 10:03

Voor mij lezen

PARAMARIBO - In de kleinste kamer van het huis is toiletpapier een onmisbaar product. De wereldwijde uitbraak van Covid-19 zorgde er in vele landen voor dat mensen massaal wc-papier insloegen. Op sociale media werden zelfs beelden gedeeld van vechtpartijen in supermarkten om de laatste rollen.

Gezien het feit dat er in Suriname tot 21 juni een totale lockdown van kracht is, waarbij er op basis van de familienaam wordt bepaald op welke dag iemand inkopen mag doen, worden de verkeerde prioriteiten gesteld. Behalve voor basisgoederen, staat men ook in de rij voor balen toiletpapier, die de afgelopen weken drastisch in prijs zijn gestegen. Dat mensen hiervoor in de rij staan, vindt gymeigenaar Marciano Dasai onnodig. "Je bent thuis en je hebt water. Besteed het weinige geld liever uit aan gezonde voeding, want als je een sterk immuunsysteem hebt, kan Covid-19 je geen kwaad doen", zegt hij lachend.

Dasai plaatste een filmpje op zijn Facebookpagina, waarin hij een rol toiletpapier in de ene hand houdt en in de andere een emmer met een kommetje erin. In deze periode heeft de Javaanse cultuur zijn voordelen, redeneert de gymeigenaar. Binnen de Javaanse cultuur is het een gewoonte om na het afgaan de billen met water te reinigen. Cewok in het Javaans. "Het is niet dat ik geen toiletpapier gebruik. Buitenshuis doe ik dat wel, maar als het binnenshuis niet voor handen ligt, bruya no dè. Water en zeep maken alles schoon en dit is bovendien hygiënischer", zegt de gymeigenaar.

Voor Dasai, ook docent aan de Anton de Kom Universiteit, is dit cultuurverschijnsel een goedkoop alternatief dat in veel Aziatische en Afrikaanse landen wordt toegepast. In 2007 reisde hij af naar Indonesië voor verdere studie. Het eerste dat hem opviel, is dat de toiletten anders zijn dan hij gewend is. "Van de toiletpotten was alleen het bovenste gedeelte te zien. Deze waren in de vloer vastgemaakt. Als je je behoefte ging doen, moest je hurken. Op de plek waar je je voeten moet plaatsen voor de hurkpositie zijn er ribbels bevestigd om niet uit te glijden. Er is geen toiletpapier, maar een grote bak of emmer water met een kannetje erin om water te kunnen scheppen en de billen af te spoelen", vertelt Dasai.

De middenstand en de burgers met lage inkomens hebben allen een toiletpot die in de vloer vastzit. Alleen in de mall of winkels staan zowel de moderne als traditionele toiletpotten naast elkaar om bezoekers een keus te geven. "Indonesiërs zitten niet graag op de westerse toiletpotten, omdat ze die onhygiënisch vinden. Bij gebruik van de traditionele toiletpot, komt je lichaam met niets in aanraking", zegt Dasai. Daarnaast worden verschillende soorten toiletpapier verkocht. Sommige zijn zo dik dat als je er teveel van gebruikt het de afvoer verstopt.

Een ander voordeel van de traditionele toiletpot is dat de hurkhouding goed is voor de bevordering van de stoelgang. Omdat Indonesiërs gewend zijn te hurken, kunnen ze, volgens Dasai, de gamelan ook hurkend bespelen. In deze Covid-19-periode adviseert hij daarom om met het geld gezonde voeding te kopen en thuis veel te bewegen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel