Bezwaren kunnen bindend verklaren verkiezingsuitslag niet beïnvloeden

Eugène Merkus, voorzitter Centraal Hoofdstembureau. Beeld: YouTube
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

17 Juni 2020 09:06

Voor mij lezen

De bezwaren die door de kiezers zijn aangetekend tijdens de openbare zitting van het Centraal Hoofdstembureau (CHS), gisteren, kunnen het bindend verklaren van de verkiezingsuitslag niet beïnvloeden. Dit zegt CHS-voorzitter Eugène Merkus. Hij geeft aan dat de bezwaren meegenomen zullen worden als aantekeningen, maar niet van invloed zijn op het al dan niet bindend verklaren van de verkiezingsuitslag.

“Er zijn autoriteiten die gewerkt hebben en wij werken met de processen-verbaal. We hebben binnen de wet afgebakende taken en gaan alleen in op het bezwaar van de VHP over de ressortraadszetel die eerst van de VHP was, maar nu naar een kandidaat van de NDP is. Wij zullen kijken wat is misgegaan, maar op de twee andere bezwaren gaan wij niet in. Wat de NDP adviseert is voor de NDP. Ik kijk naar CHS-zaken en niet naar NDP-zaken”, aldus Merkus.

Eugène van der San heeft in de hoedanigheid van kiezer een bezwaar ingebracht. Volgens hem is er in strijd gehandeld met artikel 132 lid 6 van de Kiesregeling en dat is de reden voor hem om bezwaar aan te tekenen over de stemming. Artikel 89 van de Kiesregeling geeft de duur van de stemming aan, zegt Van der San. De stemming begint om 07.00 uur en eindigt om 19.00 uur. Door de autoriteiten is in strijd met deze bepaling gehandeld, door de tijd mondeling middels een mededeling van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) te verruimen naar 21.00 uur. De Kiesregeling geeft aan hoe het probleem opgelost moet worden als de tijd verstreken is.

Volgens Van der San heeft het bezwaar voor de uitslag geen enkel gevolg, maar het OKB kan de verkiezingen niet bindend verklaren voordat de omissie is opgelost. En dat moet volgens hem alsnog bij bestuursbesluit plaatsvinden. Als dit niet gebeurt zal hij de gang naar de kortgedingrechter inzetten tegen de verkiezingsautoriteiten.

Simone Awanna

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel