Chaotische mensenmassa voor steunpakket en uitkering

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

16 Juni 2020 05:52

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Het verstrekken van steunpakketten en onderstand en het uitbetalen van kinderbijslag door het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) heeft maandag geleid tot chaotische taferelen. De mensenmassa bij de registratiekantoren en buurtcentra, zoals Stibula te Latour, te Flora en het hoofdkantoor van het ministerie aan Waterkant, waren mensonterend. Coronamaatregelen werden nauwelijks nageleefd.

Veel mensen droegen een mondkap, maar lang niet iedereen. De mensen dramden en stootten om zo dicht mogelijk bij de deur te komen waar afgifte zou plaastsvinden. De op- en aanmerkingen waren niet van de lucht. Zo concludeerde iemand dat de vernedering een afstraffing door de regering is omdat de NDP de verkiezing heeft verloren.

Het ministerie had mensen, die zich hebben geregistreerd en wiens familienaam begint met A tot en met E opgeroepen, om tussen één en vier uur 's middags op één van de aangegeven locaties aanwezig te zijn om een Covid-19- steunpakket of financiële tegemoetkoming af te halen. De opkomst was massaal maar rond half vier in de middag waren er nog geen steunpakketten verstrekt.

Op straat bij Stibula hadden zich's morgens vroeg al twee rijen gevormd die alsmaar langer werden. "Vanaf half zes ben ik hier", zegt een vrouw die vooraan in de rij heeft postgevat en er niet aan denkt haar positie te verlaten. Tegen de tijd dat de Ware Tijd met haar sprak was het half drie. Door de zon raakten mensen steeds meer geïrriteerd en werd het klagen steeds luider.

Vrijwel niemand durft met naam commentaar te geven, kennelijk bang om bij herkenning niet meer in aanmerking te komen voor ondersteuning."Efu mi no ben abi na pakket fanodu, mi no ben go teki na syen disi yere," zegt een jonge vrouw met een kind op de arm veelbetekenend.

Op het terrein van Stibula zitten aan een rij tafels vrouwelijke ambtenaren van het ministerie met documenten voor zich. Van de steunpakketten waar de massa buiten op staat te wachten is niets te merken. "Wij geven geen interview; daarvoor moet u de directeur, mevrouw Salmo, bellen", zegt de leidster van de groep ambtenaren. Wel betwijfelt ze of alle mensen buiten behoren tot degenen die voor de maandag zijn opgeroepen.

Buiten worden de beide rijen langer en de mensen geven vaak ongezouten hun mening terwijl het warmer wordt. "Efu unu ben stem NDP, unu ben go abi na pakket keba", zegt iemand en een ander rerageert: "Na a sem regering de ete yere, ma den e strafu unu dat den lasi a verkiezing".

Een vrouw die haar moeder heeft begeleid naar het hoofdkantoor van Sociale Zaken zegt dat toen zij rond half één daar aankwam ze totaal verrast was door de chaotische situatie. "Ik had gerekend op een goede organisatie, bijvoorbeeld dat de weg zou zijn afgesloten en er begeleiding zou zijn. Er waren geen stoelen dus stond iedereen in de zon. Ik heb begrepen dat sommige mensen zich al vroeg in de ochtend aangemeld hebben. De meeste mensen hadden wel een mondkapje om, maar van social distancing was niets te merken. Ik ben tegen twee uur maar weggegaan. Tot dat moment had niemand de mensen toegesproken en we hebben niets ontvangen."

Rond negen uur gisteravond was er nog een rij bij Stibula voor ontvangst van pakketten. Op dat tijdstip was er alleen nog kip verkrijgbaar en moesten mensen zich registreren voor ontvangst van de pakketten vandaag. Directeur Angela Salmo die is ge-appt en gebeld, was niet bereikbaar voor de Ware Tijd. Om half tien gaf het NII een persbericht uit dat minister André Misiekaba de distributie voor maximaal drie dagen heeft stilgelegd om te "evalueren".

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel