Asabina roept regering op om in te grijpen bij Rosebel Goldmines

BEP-voorzitter Ronny Asabina. Foto: BEP
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

16 Juni 2020 00:04

Voor mij lezen

BEP-voorzitter tevens gekozen assembleelid van het district Brokopondo Ronny Asabina roept de regering op, om zo snel mogelijk in te grijpen in het conflict tussen de bond en leiding van Rosebel Goldmines. In gesprek met Suriname Herald zegt Asabina, dat deze kwestie een serieuze aanpak behoeft. Als dat niet gebeurt, vreest hij voor het ergste. Tussen de bond en de leiding van de het goudbedrijf is er een verschil van mening ontstaan, toen bekend werd dat er enkele COVID-19-besmettingen waren op de werkplek.

De bond eist volledige naleving van de COVID-19-maatregelen, terwijl de directie stelt dat zij zich wel degelijk hieraan heeft gehouden. Alle bedrijfsoperaties liggen sinds afgelopen vrijdag stil. Intussen is bekend dat het aantal besmettingsgevallen bij het bedrijf naar zeven is gestegen. Asabina zegt zich zorgen te maken over deze ontwikkeling. “Waar we zien dat de bond naar dialoog vraagt, kiest de leiding ervoor om naar de groene tafel te stappen”, stelt de BEP-voorzitter.

Volgens hem is zo’n spanning niet in het belang van geen van de partijen. Ook niet voor het land op dit moment, omdat we te maken hebben met een strijd die ons allemaal in een wurggreep houdt. Als de bond en directie niet eruit komen, moet de overheid maar inspringen en partijen bij elkaar brengen. Deze situatie mag nooit uit de hand lopen, vindt hij. Als dat wel gebeurt, vreest de politicus voor het ergste. Volgens de BEP-voorzitter is er nu sprake van een uitbraak van dit virus. Hij zegt dat we als land alles eraan moeten doen om dit virus te bestrijden. Onderlinge conflicten tussen welke groepen dan ook, zullen nergens naartoe leiden.

Asabina is van mening dat deze zaak verder uit de hand kan lopen, indien er niet ingegrepen wordt. Bovendien is de kans op verspreiding van het virus in het district volgens hem wel groot, omdat de meeste arbeiders die verbonden zijn aan het bedrijf in Brokopondo wonen. Deze mannen moeten, nu het bedrijf gesloten is, terug naar hun gezin en andere familieleden. De BEP-voorman hoopt op een snelle reactie van de overheid, zodat wat er nog te redden valt kan worden gered.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel