Borstvoeding blijven geven ondanks Covid-19

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

11 Juni 2020 17:54

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Baby’s die uitsluitend borstvoeding krijgen, hebben veertien keer minder kans om te overlijden dan zuigelingen die geen borstvoeding krijgen. Echter, wereldwijd krijgt slechts 41 procent van hen tot zes maanden uitsluitend borstvoeding. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil dit binnen vijf jaar opgevoerd hebben tot 50 procent.

In Suriname wordt geïmporteerde babyvoeding door prijsopdrijving alsmaar duurder. Het 'voordeel' hiervan kan zijn dat moeders ervoor zullen kiezen hun zuigeling te voeden met moedermelk. Stichting ter bevordering van borstvoeding in Suriname (Stibosu) zet zich al geruime tijd in om de bewustwording voor het belang van moedermelk te vergroten. Er worden kleine stappen vooruit gezet, zegt voorzitter Siene Elioth.

De inspanningen van de WHO voor bevordering van voeden met moedermelk worden ondermijnd door ongepaste marketing van vervangingsmiddelen voor moedermelk. Daarnaast vergroot de Covid-19-crisis de dreiging. WHO, Unicef en het International Baby Food Action Network (Ibfan) hebben een nieuw rapport over dit thema uitgebracht. Daarin staat dat ondanks pogingen om de schadelijke promotie van vervangende producten te stoppen, landen nog steeds tekortschieten in het beschermen van ouders tegen misleidende informatie.

Moedermelk redt het leven van kinderen omdat het antilichamen biedt die baby's beschermen tegen veel kinderziektes. De drie organisaties moedigen vrouwen aan om borstvoeding te blijven geven tijdens de Covid-19-pandemie, zelfs als ze besmet zijn of vermoedens daarvoor hebben. Voorlopig beschikbare gegevens wijzen erop dat het onwaarschijnlijk is dat Covid-19 wordt overgedragen via borstvoeding.

Intussen blijven onderzoekers testen uitvoeren op melk van moeders die (mogelijk) besmet zijn met het nieuwe coronavirus. "De vrouwen moeten daarom doorgaan met borstvoeding. Het is in feite ook het beste. Zet je mondkapje op. Reinig altijd je handen goed en wees ook voorzichtig met het kind als je ziek bent."

Van de 194 landen die in het rapport zijn geanalyseerd, hebben er 136 een vorm van wettelijke maatregel in verband met de internationale code voor het in de handel brengen van vervangende producten voor moedermelk. Echter, de wettelijke beperkingen in de meeste landen omvatten niet een volledig verbod op marketing in gezondheidsfaciliteiten. Slechts 79 landen verbieden de promotie van vervangingsmiddelen en slechts 51 hebben bepalingen die de distributie van gratis of goedkope benodigdheden binnen de gezondheidszorg verbieden.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel