COLUMN: Bruya

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

11 Juni 2020 14:00

Voor mij lezen

Terwijl de wereld en dus ook Suriname wordt beheerst door COVID-19 bereiden winnaars van de verkiezingen zich voor hun verantwoordelijkheid te nemen. Echter, het dodelijke, niet-racistische virus lijkt ook in de slipstream van politieke verdeeldheid te zijn meegesleurd. Iedereen is fout behalve het COVID-19-managementteam. Maatregelen worden genomen, teruggedraaid, aangepast, uitzonderingen gemaakt en de lijst van wat wel en wat nietkan of mag, wordt dagelijks langer. Van een total lockdown is geen sprakeals uitzonderingen de maatregel beheersen.

Het virus raast om zich heen. Afgaand op het massale 'petpet-gedrag' op 25 mei moeten wij niet versteld staan als het huidige aantal van 144 besmette gevallen na deze week behoorlijk toeneemt. Dat er niet meer dan de twee doden zullen vallen, is ijdele hoop. De angst is nu dat de president in zijn resterende zit vaker te zien zal zijn. Niet om zijn verkiezingsnederlaag toe te geven en zijn tegenstanders te feliciteren, maar om families te condoleren. Een boodschap die Radio Apintie al dagelijks doet.

In feite een tegenstrijdig gegeven dat coronadoden meer betekenen voor deze president dan zijn eigen politieke dood te erkennen. Behalve dat je met de massale afwijzing niet verder zou moeten willen regeren, is het beste eerder gepaste afstand te nemen. Waarom zou je verder willen regeren? Elk showproject van de afgelopen zes maanden ten spijt heeft bewezen dat je als regering een totaal verkeerd beleidssignaal hebt afgegeven. Terwijl het dak van mijn huis lekt, mijn maag klaagt en het onderwijs door corona verlamd is, heeft de nieuwe highway deze dagelijkse zorgen niet weggenomen.

Dat de president de handdoek nog niet in de ring gegooid heeft, maakt dat grote delen van de arme samenleving er niet op gerustgesteld zijn. Wat is de volgende stap? Zullen er als in 1996 en 2010 wederom broodpolitici worden omgekocht? Waarom wil je regeren als het volk de huilende derde is? Waarom wil je blijven regeren als niet de samenleving maar vrienden, familie en intimi slechts profiteren van de opbrengsten van onze rijkdommen? Bovendien, als president heb je bewezen niet op jouw eigen ministers en assembleeleden te vertrouwen. Zij werden geschoffeerd door presidentiële commissies. Ze werden gedegradeerd tot poppetjes bungelend aan touwtjes in jouw handen, nog net niet met het touwtje om hun nek.

Binnen de eigen gelederen dient de NDP ook aan zelfreflectie te doen. Niet een beetje maar heel erg streng. Ik ben benieuwd of de legaal gekozen Ebu Jones uiteindelijk ook in DNA plaats zal nemen na zijn overwinning en het verlies van Hanisha Jairam. Van binnenuit de partij wordt druk op hem uitgeoefend om zijn zetel beschikbaar te stellen om de racist en NDP-financier Johnny Mahespalsingh gerust te stellen. Als dat gebeurt holt de NDP zijn positie als volkspartij verder uit nu kapitalisten bepalen in plaats dat de democratische volkswil regeert. Van Ebu Jones horen kiezers graag persoonlijk dat hij de komende vijf jaar in DNA zitting zal nemen. Doet hij dat niet, dan was het een drogreden naar zijn Nickeriaanse achterban toe voor hen te willen opkomen.

Maar weet u wat voor nog meer bruya zorgt. Dat NDP'ers nu wel willen dat er vanwege de door hen gecreëerde crisis een nationaal kabinet gevormd wordt. Ik wil niet cynisch zijn maar een nationaal kabinet hadden zij eerder kunnen realiseren. Het is de NDP op een presenteerblaadje aangeboden maar deze ondemocratische partij weigerde de uitgestoken hand te accepteren. De enige reden waarom ik kan bedenken dat deze NDP'ers zo graag aan de macht willen blijven, is om hun grote leider buiten het cachot te houden en de nationale rijkdommen privé te blijven exploiteren. Laat dat nou juist de reden zijn waarom het zo hartstikke fout gegaan is de afgelopen tien jaar: alles voor de leider terwijl de leider geen oog had voor degenen die hem in het zadel hielpen. Bruya maakt de chaos alleen maar groter.

taknangami@live.nl

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel