COMMENTAAR: Traditionele geneeswijzen

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

11 Juni 2020 12:00

Voor mij lezen

SURINAME IS EEN gezegend land, met een rijke cultuur, traditie en natuur waaraan allerlei rijkdommen te danken zijn. Te denken valt aan het bos, goud en de aardolie, allemaal geschenken van moeder natuur waar het land geen moeite voor hoeft te doen. Veel mensen in Suriname zijn het erover eens dat de geneeskracht van de natuur een rijkdom is waar nog onvoldoende naar wordt gekeken, een slapende bron van onmetelijke waarde.

Erkend natuurgenezer Richard Cullimore heeft naar eigen zeggen een thee ontwikkeld die heilzaam werkt tegen het nieuwe coronavirus. Echter, de thee is wetenschappelijk nog niet getest. Op de vraag aan Cleopatra Jessurun, directeur van het ministerie van Volksgezondheid, of er ook wordt gewerkt met traditionele genezers bij het zoeken naar succesvolle medicijnen tegen Covid-19 antwoordde zij dat het wetenschappelijk bewijs daartoe eerst moet worden geleverd.

Op die manier lijkt het alsof de wetenschap een definitief antwoord moet geven op het wel of niet heilzaam zijn van een - in deze - natuurproduct. In de medische wereld wordt een 'oorlog' gevoerd tussen de traditionele en westerse geneeswijze. Ter illustratie: elke patiënt die wordt geholpen door een traditionele geneesheer is er één minder voor de westerse met als logisch gevolg minder inkomsten voor deze miljoenen business die mensen de illusie geeft dat een tablet beter geneest dan de natuur.

Zonder een uitspraak te doen over het product van Cullimore heeft Suriname de unieke gelegenheid na te gaan in hoeverre er tests kunnen worden gedaan om te kijken of het inderdaad werkt. Dat zou een logisch gevolg moeten zijn van de erkenning van Cullimore door het ministerie van Volksgezondheid als traditionele geneesheer. Suriname zou daarin ook invulling geven aan de overeenkomst die het tekende met India in januari voor het ontwikkelen van traditionele medische systemen.

In India is de Ayurveda - die ook gebaseerd is op traditie en natuurpraktijken - een erkende geneeswijze en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het helend en wetenschappelijk karakter daarvan erkend. Ook China heeft een eigen traditionele geneesindustrie, in co-existentie met het Westerse systeem. Eens waren deze landen op het punt waar Suriname nu is: babystapjes om de traditionele geneeswijze te verheffen tot iets dat een wetenschappelijke basis heeft om in staat te zijn een eigen holistisch systeem te creëren dat werkt.

Dat vereist geloof in eigen kunnen en durf om zich kwetsbaar op te stellen. Geloof vanuit de autoriteiten dat ook de eigen mensen kennis hebben die een werelddoorbraak kunnen brengen en durf van mensen als Cullimore om hun product werkelijk te laten testen door onafhankelijke laboratoria. Indien beide worden gerealiseerd zou Suriname wel eens aan de vooravond kunnen staan van iets megagroot.-.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel