Einde schooljaar 2019-2020

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

6 Juni 2020 13:29

Voor mij lezen
loadingfoto
previous next


Het is intussen al langer dan 9 weken sinds de scholen gesloten zijn: 16 maart 2020 tot heden. Wij hebben te maken met een pandemie die wij allen moeten overbruggen door afstand van elkaar te houden. Dat is dan ook de reden waarom de scholen de deuren niet kunnen openen. Eerder is er getracht de leerlingen van leerstof te voorzien door gebruik te maken van de technologie. Leerlingen kregen toegang tot leerstof door het versturen van foto’s en video's met een uitwerking van de lessen via Whatsapp, Facebook en email. Ook wordt  er afstandsonderwijs verzorgd via de televisie. 

Aangezien Suriname een 3e wereld land, oftewel een ontwikkelingsland is, is het virtueel lesgeven niet geslaagd. Dat kwam doordat:
• Niet eenieder beschikt over een optimale internet verbinding; smartphone/laptop/pc
• Leerlingen in het binnenland en of moeilijke buurten wonen, waardoor zij onbereikbaar waren
• Er ook digibeten zijn die niet kunnen en weten om te gaan met de technologie

Op 1 juni 2020 zouden de scholen deels de deuren openen, waarbij slechts de examenklassen zouden aanvangen met de lessen. Dat werd verschoven naar 8 juni 2020. Nu zal er gewerkt worden met een verschuiving van minimaal 6 weken.
Als er goed geïnvesteerd was in ons onderwijs zou het afstandsonderwijs een goede test zijn. Helaas werd er geïnvesteerd in boeken die niet bedoeld zijn voor het Surinaamse onderwijs. Ook hebben verschillende scholen donaties gekregen in de vorm van laptops. Deze laptops waren een geschenk van China. Veel van de laptops vertoonden mankementen, waarbij bepaalden niet eens aangesloten konden worden aan wifi of waarbij de processor heel traag is. De leerlingen hebben nooit de kans gekregen om ICT als vak te volgen. Is dit ook het product van wanbeleid?

Met de uitbraak van een 2e golf Covid-19 positieve gevallen, lijkt de aanvang van de school heel moeilijk. Hoe zit het nu met het schooljaar 2019-2020? Stromen de leerlingen gewoon door of is het een verloren jaar? Het ministerie lijkt geen duidelijk antwoord te hebben, want zowel leraren als leerlingen hebben nu geen beeld wat er met ons onderwijs zal gebeuren. 
Zou de situatie er anders uitzien als de leerlingen en leerkrachten voldoende kennis hadden op het gebied van ICT, zodat het online lesgeven, het online afleggen van toetsen, etc makkelijk kon geschieden? 

Het ziet er dik uit dat de leiding van het ministerie niet uitkijkt naar de datum van de heropening van de school, maar juist uitkijkt naar 12 augustus 2020: De laatste dag van de nog zittende regering. Het lijkt erop dat zij deze druk niet meer aankunnen en zien liever snel de zware taak over te dragen dan op te lossen. 

Timotheüs J Wolf
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel