Brazilië: Bolsonaro dreigt ook uit WHO te stappen

President Jair Bolsonaro begroet zijn aanhangers op de oprit van het Planalto-paleis in Brasilia, Brazilië. (Foto: Reuters)
Shoeket logo

Bron: Starnieuws

6 Juni 2020 11:24

Voor mij lezen
loadingfoto
previous President Jair Bolsonaro begroet zijn aanhangers op de oprit van het Planalto-paleis in Brasilia, Brazilië. (Foto: Reuters) next


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft gedreigd zijn land uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) terug te trekken nadat het agentschap van de Verenigde Naties regeringen had gewaarschuwd voor het risico van het opheffen van lockdowns voordat de verspreiding van het nieuwe coronavirus wordt vertraagd. "Ik zeg je nu, de Verenigde Staten heeft de WHO verlaten en dat bestuderen we in de toekomst", vertelde Bolsonaro vrijdag aan journalisten buiten het presidentieel paleis. "Ofwel de WHO werkt zonder ideologische vooringenomenheid, of we vertrekken ook."

De Amerikaanse president Donald Trump, een ideologische bondgenoot van Bolsonaro, zei vorige maand dat Washington zijn eigen relatie met de WHO zou beëindigen. Hij beschuldigde de organisatie een marionet van China te worden, waar het coronavirus voor het eerst opdook.

Bolsonaro heeft een soortgelijk script gevolgd als de Amerikaanse president bij zijn behandeling van de pandemie van het coronavirus. Hij bagatelliseerde de ernst ervan, bekritiseerde de huiselijke maatregelen van de staatsautoriteiten en heeft de vermeende effecten van de geneesmiddelen chloroquine en hydroxychloroquine tegen Covid-19 aangeprezen.

Zijn dreigement om de WHO te verlaten kwam kort voordat Brazilië aankondigde dat het dodental van het coronavirus was gestegen tot boven de 35.000, de op twee na hoogste ter wereld, na de VS en het Verenigd Koninkrijk. In een hoofdartikel op de voorpagina van krant Folha de S Paulo benadrukte het Braziliaanse dagblad dat er slechts 100 dagen waren verstreken sinds Bolsonaro het virus omschreef dat het nu "één Braziliaan per minuut doodt" als "een beetje griep".

"Terwijl je dit las, stierf een andere Braziliaan aan het coronavirus", zei de krant. Donderdag meldde het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid dat de bevestigde gevallen in het land boven de 600.000 waren gestegen en dat er binnen 24 uur 1.437 doden waren geregistreerd, het derde opeenvolgende dagelijkse record. De autoriteiten meldden vrijdagavond nog eens 1.005 doden, maar Bolsonaro blijft pleiten voor het snel opheffen van de beperkingsmaatregelen. Hij beargumenteert dat de economische kosten niet opwegen tegen de risico's voor de volksgezondheid.

Een WHO-woordvoerster in Genève zei een belangrijk criterium voor het opheffen van lockdowns was, dat de de overdracht vertraagt. In Brazilië doet president Bolsonaro er echter alles aan om de sociale afstandsverordeningen los te laten ondanks stijgende dagelijkse sterftecijfers en diagnoses. "De epidemie, de uitbraak in Latijns-Amerika baart heel veel zorgen", zei Margaret Harris op een persconferentie. Eén van de zes belangrijkste criteria om quarantaines te versoepelen, is dat het ideaal is als de transmissie afneemt.

Bolsonaro's afwijzing van de risico's van het coronavirus voor de volksgezondheid en de inspanningen om de quarantaines van de staat op te heffen, hebben kritiek uit het hele politieke spectrum in Brazilië veroorzaakt, waar sommigen hem beschuldigen van het gebruik van de crisis om democratische instellingen te ondermijnen. Maar veel van die critici zijn verdeeld over de veiligheid en effectiviteit van demonstraties tegen de regering te midden in een pandemie, vooral nadat een klein protest afgelopen weekend werd overweldigd door een overweldigend optreden van de politie.

In Latijns-Amerika heeft het virus inmiddels meer dan 1,1 miljoen mensen besmet. Terwijl Brazilië en Mexico het hoogste aantal nieuwe infecties zien, neemt de pandemie ook toe in landen als Peru, Colombia, Chili en Bolivia.
De meeste Latijns-Amerikaanse leiders hebben de pandemie serieuzer genomen dan Bolsonaro, maar sommige politici die in maart en april strikte afsluitingen ondersteunden, dringen nu aan op het openen van economieën naarmate honger en armoede toenemen.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel